PO UZORU NA DON BOSCA Don Mihovil Kurkut savjetima i primjerima ohrabrio roditelje i odgojitelje

– Živimo u teškom vremenu i generacija ljudi koji su danas roditelji i odgojitelji imaju problem – rođeni su prije mobitela i suvremene tehnologije. Rječnikom mladih – stari smo i mnoge stvari su nas pregazile, više ne hvatamo ‘konce’ – bile su to riječi poznatog duhovnika don Mihovila Kurkuta, koji je večeras (utorak) u okviru Ljetnog oratorija u Dvorani sv. Franje u okviru virovitičkog samostana održao zanimljivo predavanje za roditelje, nastavnike, odgojitelje.

Tema su bili don Boscovi savjeti o samom odgoju, a don Mihovil Kurkut produbio ju je na teološkoj razini te približio slušateljima kroz primjere iz svakodnevnog života, nerijetko sa anegdotama i simpatičnim usporedbama odgoja naših roditelja i roditelja danas.

Red salezijanaca, kojemu pripada don Mihovil, poznat je po svom radu s djecom i mladima, a po uzoru na svog utemeljitelja, don Ivana Bosca. Njegov pristup odgoju i brizi za napuštenu djecu, a za koju se skrbio cijelog svog života, donosi niz kvalitetnih primjera i prijedloga kako u svakom vremenu pronaći način i model pristupa odgoju djeteta i mladog čovjeka, poštujući sve slobode koje on kao osoba i otajstvo uključuje.

Don Bosco cijenjen je svetac među roditeljima i svima onima kojima su povjereni briga i odgovornost za druge jer su njegovi savjeti, nastali na bogatom pastoralnom i odgojiteljskom iskustvu, jednako aktualni danas kao i u 19. stoljeću, koje je don Bosco  svojom ljubavlju, znanjem i služenjem drugima obilježio kao “apostol mladih”.

REZULTATI DOLAZE PUNO KASNIJE 

– Gledajući izazove modernog doba, u kojem je čovjek sveden na potrošača, a tehnologija mu diktira stil života, mnogi se roditelji obeshrabre i odustanu od rada na odgoju svoje djece. Taj odgoj prepuštaju ili školi, društvu, pa i župi, misleći da su to mjesta na kojima će netko drugi njihovu djecu bolje i kvalitetnije poučiti negoli oni sami.

Ili, ne želeći biti roditelji koji idu protiv struje, puštaju djecu da rade sve što i njihovi vršnjaci, gubeći postupno kontrolu, a zatim i povjerenje – objasnio je don Mihovil, istaknuvši simpatično kako je staro vjerovanje takvo “da odgoj zapadne ljude koji su nešto zgriješili i dođe im kao kazna”. Jer, poručuje don Mihovil, nema uspjeha u odgoju bez strpljenja, a ono već samo u sebi uključuje trpljenje, ljubav za drugoga.

– Unatoč svim poteškoćama, važno je znati da ono što uvijek treba raditi jest moliti. Moliti sa obitelji, za obitelj, za društvo, za svećenike. I uvijek je nužno znati da roditelji rade na sjemenu, na sijanju – plodovi sveg truda koji danas ulažu u odgoj svoje djece vidjet će tek mnogo kasnije – kaže don Mihovil, pozivajući se na današnje Evanđelje u kojem Isus hrabri svoje učenike kao “malo stado, koje Bog uvijek vodi”, u svako doba i daje odgovore na konkretna pitanja i izazove vremena u kojem se nalazimo.

Upravo tu misao don Mihovil je često ponavljao, s razlogom da ohrabri roditelje koji su mu u otvorenom razgovoru iznijeli i svoja pitanja, nedoumice, prijedloge.

SNAGA U MOLITVI

Pozvao je sve odgojitelje i roditelje da prvo propitaju sebe i odgovore na pitanje tko je njihov Bog. Kakav je? Tek tada moći će, istaknuo je predavač, prihvatiti i vlastito poslanje u odgoju drugoga.  To ovisi hoće li roditelj i odgojitelj djeci biti blag i strpljiv učitelj, zaštitnik ili strog sudac koji gleda na svaku, pa i najmanju pogrešku. Ili će se roditelji pretvoriti u slugu djeci, druga krajnost kojoj smo danas svjedoci.

-Mnoge odluke i postupci današnjih roditelja rezultat su odgoja njihovih roditelja, različitih strahova i rana koje su zadobili. Mnogi ne žele ponavljati greške svojih roditelja, pa djeci sve dopuštaju, želeći ih zaštititi od onog što su sami pretrpjeli u djetinjstvu ili mladosti. I to je sve pohvalno, no djeca i mladi moraju imati strukturu, nešto za što će se držati kada odrastaju. Tu je uloga roditelja i odgojitelja nezamjenjiva.

Tu vas potičem, nikada ne odustajte, nemojte se pokolebati. Makar bili ‘crne ovce’ današnjeg društva. Kad dođete u situaciju da vam se čini kako ništa više ne možete napraviti, sjetite se snage molitve i znajte da je molitva ta koja može učiniti sve, uz Boga, koji je uvijek blizu – potaknuo je don Mihovil roditelje, obitelji, supružnike, vjeroučitelje, župnike i sve one koji su uživali u ovom zanimljivom i korisnom predavanju. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content