Pripazite kome posuđujete auto: Ako počini prekršaj policija vas može kazniti i s do 15 tisuća kuna

- PROMO -

Stupanjem na snagu izmjenjenog i dopunjenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama detaljnije su propisani uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Naime, vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom, ističu u MUP-u. Ako date vozlo na upravljanje takvoj osobi, a ona počini prekršaj, čeka vas kazna od 3 do 7 tisuća kuna.

Jednako tako, vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno su dužni policiji dati vjerodostojan podatak o osobi koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja, ako to ne učine u roku od 15 dana prijeti im kazna od 5 do 15 tisuća kuna. Jednako tako, novim zakonom je propisano kako se dostava podataka o više više osoba koje su upravljale vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja ne smatra dostavom vjerodostojnih podataka te se kažnjava jednakom kaznom. (www.icv.hr, ml)

 

 

 

Povezane vijesti

Skip to content