ROKOVO 2019. U virovitičkoj knjižnici otvorena Izložba digitalne grafike Miroslava Huptycha

Danas (srijeda) je u sklopu programa proslave Dana grada – Rokova 2019., u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica otvorena Izložba digitalne grafike češkog autora Miroslava Huptycha u organizaciji Češke besede Virovitičko-podravske županije.

Miroslav Huptych je pjesnik, aforističar, likovni umjetnik, izdavač te art terapeut koji je dosada realizirao oko 40 izložbi u Češkoj i inozemstvu. Izložba koju su Virovitičani imali priliku posjetiti, pod imenom „Labirint svijeta i raj srca“, je serija ilustracija znamenite istoimene knjige češkog pedagoga, znanstvenika, nastavnika i pisca Jana Amosa Komenskog. Objavljena 1631. godine, knjiga „Labirint svijeta i raj srca“ smatra se jednim od vrhunaca barokne književnosti.

Okupljene, među kojima su bili gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin i gradonačelnik prijateljskog češkog grada Viškova Karel Jurka, pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Višnja Romaj te se predsjednica Češke besede Virovitičko-podravske županije Jasna Per-Kožnjak posjetiteljima obratila na hrvatskom i češkom jeziku.

20190814 184034 Custom

– Ova izložba je poklon gradu Virovitici od Češke besede Virovitičko-podravske županije, jedan mali znak pažnje, nešto što nama puno znači. Grad Virovitica je stao uz nas da mi kao manjina možemo njegovati svoju kulturu, da možemo ono što osjećamo i prenijeti i pokazati. Rođeni smo u Hrvatskoj, ali jednako tako volimo i Češku – zaključila je J. Per-Kožnjak te zamolila Ana-Mariu Štruml-Tuček, predsjednicu Saveza Čeha, da otvori izložbu.

Izložbu su su uveličale i djevojke u češkim narodnim nošnjama koje je, zahvaljujući donaciji grada Viškova, za Češku besedu Virovitičko-podravske županije sašila Vlasta Despotovski. (www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”544204″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content