Semafor kod Malog parka pušten u probni rad: Riješena jedna od crnih točaka prometa u gradu

U sklopu projekta uređenja prometnog pravca oko Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić na raskrižju kod Malog parka (spoj ulica S. Radića i T. Ujevića), koje je do sad bilo jedno od crnih točaka prometa u gradu, postavljen je semafor koji je danas (srijeda) pušten u probni rad. Riječ je o projektu vrijednom više od 5,5 milijuna kuna kroz koji su Grad Virovitica i Ministarstvo unutarnjih poslova putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa uložili u sigurniji put do Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

– U sklopu projekta uređenja prometnog pravca oko Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić ovo raskrižje odlučili smo riješiti semaforizacijom i dodatnim trakom za desno skretanje prema središtu grada. Danas smo pustili u rad semaforske uređaje koji obuhvaćaju regulaciju prometa vozila i pješaka na pješačkim prijelazima. Semafori će biti u probnom radu deset dana te ćemo ih promatrati kako bi uvidjeli eventualne prometne čepove na koje ćemo naknadno reagirati ako će biti potrebno – rekla je Slađana Lazić, voditelj odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo te istaknula da je ovo raskrižje osobito važno kako bi se osigurala sigurnost djece za prilaz školi.

IMG 2238 Medium

Do sada je policija regulirala prometom na ovom raskrižju, osobito prvašića na početku školske godine. Naravno, i dalje će na početku školske godine policija pomagati najmlađima da dođu do škole, ali će i kada policije ne bude đaci biti sigurniji na putu do škole.

Iz PU virovitičko-podravske za sada su zadovoljni ovakvom regulacijom prometa na ovom frekvetnom raskrižju te se nadaju da će protočnost prometa biti dobra, osobito jer je u blizini škola te će najmlađi sudionici biti sigurniji. Također, pojasnili su na koji način će raditi semafori na ovom raskrižju.

OBAVEZNO KORIŠTENJE TIPKALA

– Ulica Stjepana Radića je glavna cesta koja će cijelo vrijeme imati zeleno svijetlo dok će vozila koja nailaze iz ulice Tina Ujevića biti detektirana kamerom nakon čega će se njima prebacivati zeleno svijetlo, a na glavnoj će se paliti crveno. Zeleno svijetlo u ulici Tina Ujevića traje vrlo kratko, čim prođe vozilo za nekoliko sekundi se pali crveno za tu ulici i ponovno prednost zelenim svijetlom imaju vozači kroz ulicu Stjepana Radića – objašnjava Nikola Kečkiš, načelnik Postaje prometne policije Virovitica.

Što se tiče pješaka, kaže, oni koji idu ulicom Stjepana Radića cijelo vrijeme imat će upaljenu fazu zelenog svijetla za prijelaz pješačkog prijelaza dok se ne upali crveno svijetlo kada dobivaju prednost vozači iz ulice Tina Ujevića.

IMG 2273 Medium

– Za prelazak preko ulice Stjepana Radića mora se koristiti tipkalo te će se nakon oko pola minute upaliti zeleno svijetlo koje traje kratko, odnosno dovoljno za prelazak pješaka na drugu stranu ulice. Naravno, semafori vrijede i za bicikliste koji također trebaju stati na crveno svijetlo – naglašava N. Kečkiš potaknut takvim slučajem odmah nakon puštanja semafora u rad.

Puštanju semafora u probni rad nazočili su i zamjenica virovitičkog gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo, te predstavnici projektanata, nadzora i izvođača radova, Ceste d.d. Bjelovar. (www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”546050″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content