SVEČANA SJEDNICA Gradonačelnik Kirin: Virovitica je moderan grad za nove generacije

– Virovitica je sve samo ne više uspavana slavonska ljepotica, Virovitica nije samo grad Mikeša, grad koji je naviknut da spava u prošlosti i koji je pobuđivao emocije, mladosti i sjećanja na prošla vremena nama,  starijima.  Danas je Virovitica grad koji živi punim plućima i koji sve više ubrzava tempo života prateći promjene koje nose nova vremena.

Virovitica je grad koji se ubrzano mijenja, kako bi se prilagodio generacijama koje dolaze i koje će sve te započete procese i projekte naslijediti i provoditi, stvarajući sebi Viroviticu kao povijesnu, kulturnu, uređenu, ali prije svega modernu i razvojnu sredinu ovog dijela Hrvatske i Europe kojoj oduvijek pripadamo – tim je riječima virovitički gradonačelnik Ivica Kirin kao domaćin pozdravio sve uzvanike i goste koji su uveličali 785. rođendan Grada Virovitice, a koji je na poseban način danas (utorak) obilježen tradicionalnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Kazalištu Virovitica.

Svečanoj sjednici nazočili su Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao izaslanica Vlade RH, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, kao izaslanik Hrvatskog sabora, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric sa suradnicima, Antun Vujić, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, izaslanik ministra obrane, brigadir Nikola Mostarac, župan Igor Andrović sa suradnicima, gradonačelnik Ivica Kirin, gradski vijećnici, predstavnici gradova prijatelja, gradonačelnici, načelnici i brojni drugi uzvanici. Sjednici su nazočili i počasni građani, general pukovnik Mladen Markač i Charly Halswanter, dok je Vladimir Šeks čestitku u povodu Rokova 2019. uputio pismenim putem.

MG 9484

ODLUKE ZA OPĆE DOBRO

Govoreći o radu Gradskog vijeća u proteklih godinu dana, predsjednica Lahorka Weiss istaknula je kako su vijećnici održali devet sjednica sa 165 točaka dnevnog reda i donijeli niz odluka s ciljem poboljšanja komunalne infrastrukture, obrazovanja i školstva, gospodarstva i poljoprivrede, ulaganja u nove projekte, a kako bi, u suradnji s građanima i gradskom Upravom unaprijedili standard života na području Virovitice i prigradskih naselja.

– Želim naglasiti: sve što se radi u Virovitici ima vidljive rezultate. Virovitica je danas jedno veliko gradilište, jer se ovdje provode mnogi projekti. No Virovitica ima i dobro razvijen društveni, kulturni i športski život – istaknula je L. Weiss, koja je potaknula vijećnike da nastave dobru suradnju i rad s predstavnicima mjesnih odbora. Oni su ti, naglasila je L. Weiss, koji najbolje prepoznaju probleme i potrebe svojih sumještana i susjeda. Čestitala je svima Dan grada i blagdan sv. Roka, sa željom „da Virovitica iz dana u dan postaje mjesto što boljeg, sretnijeg i ugodnijeg življenja“.

MG 9554

PROJEKTIMA MIJENJAJU VIROVITICU

Čestitku je uputio i gradonačelnik Ivica Kirin, koji je nazočne nakratko podsjetio na ljude, mjesta i detalje iz života i virovitičke prošlosti, napomenuvši kako je obveza današnjih generacija mladima osigurati nove uspomene i razvoj. U Virovitici su samo ove godine započele investicije vrijedne više od 250 milijuna kuna, a od prošlog Rokova do danas više je no očito što se sve izgradilo na području Grada, rekao je Kirin.

– Uz radove na opremanju samog Dvorca, izgradnje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, trodijelne športske dvorane, Požeška biskupija završava izgradnju i obnovu katoličke gimnazije i osnovne škole, završava se izgradnja aneksa Dnevne bolnice, cesta u Sv. Križu, parkirališta iza Robne kuće, ceste i parkiralište na početku Gundulićeve. Ovih dana su započeli ili započinju radovi na obnovi fasade i krovišta Centra kulture i još šest domova i škola, izgradnja Centra za istraživanje u mljekarstvu u zoni III, Tehnološko inovacijskog centra u vojarni, izgradnja vrtića u Sv. Đurđu, potpisan je ugovor za izgradnju novog bio pročistača, započela je izgradnja istočnog kolektora prema Taborištu i Čemernici – samo su neki od projekata koje je nabrojao I. Kirin i pritom zahvalio Županiji, ministarstvima, Vladi, SAFU te partnerima na projektima.

Sve su to uvjeti, rekao je, koji stvaraju nove vrijednosti i uređenu sredinu za kvalitetan život i egzistenciju mladih obitelji, jedan od glavnih ciljeva Grada.

PROTIV TEORIJA ZAVJERE

U svom govoru I. Kirin nije zaobišao ni važno i teško pitanje koje je ostavilo trag u poslovanju grada u posljednjih godinu dana, tzv. „slučaj Palm“, u kojem je iz gradske blagajne nestalo 17 milijuna kuna.

– Taj događaj uvelike je potresao i mene osobno, kao i moje suradnike, cijelu gradsku Upravu te naše stanovnike. Bacio je, nažalost, veliku mrlju na sam grad Viroviticu, kroz mnogobrojne negativne tekstove o našem gradu, a koji su zasjenili sve ono dobro što Virovitica ima. Trebat će nam, nažalost, godine, da prvo objasnimo sebi, svojim poslovnim partnerima, a prije svega svojim građanima, kako se to moglo uopće dogoditi. Zato ovdje moram javno ponoviti i apelirati da je istina jedino što možemo tražiti i jedino što mjerodavne institucije moraju utvrditi i izaći što prije u javnost, kako se ne bi u nedogled stvarale teorije zavjere, izmišljale brojne insinuacije i politička blaćenja pojedinaca i samog grada – rekao je Kirin.

– Ovo nam je svima velika životna pouka da se manje moramo u svom životu i poslovnom okruženju baviti materijalnim stvarima, a više ljudima oko sebe, jer često puta hodamo kroz život zatvorenih očiju, pa nam to prije ili kasnije dođe na naplatu– poručio je. Govoreći o najvažnijim projektima za budućnost, uz izgradnju škola i vrtića i ulaganja u komunalnu infrastrukturu, istaknuo je uređenje virovitičkih ribnjaka te izgradnju brze ceste do Vrbovca.

MG 9644

PRVI U HRVATSKOJ

Župan Igor Andrović pohvalio je trud i rad na projektima zbog kojih Virovitica mijenja svoje lice i postaje prepoznatljiva destinacija ne samo u turizmu nego i u gospodarstvu. Izdvojivši najvažnije projekte – od opremanja i izgradnje Dnevnih bolnica, energetskih obnova zgrada u javnom sektoru, ulaganja u poljoprivredu, gospodarstvo i znanost, I. Andrović naglasio je njihovu važnost u mijenjanju kvalitete života i samih navika sugrađana.

– Danas je Virovitica veliko gradilište i drago mi je što je i Županija tome doprinijela, puno je projekata na kojima smo zajednički nositelj u suradnji s Gradom Viroviticom. Malo je primjera neke lokalne samouprave koja tako marljivo i sa puno ljubavi skrbi o svom gradu, kao što je to ovdje u Virovitici.

Želim vam da ovako uspješno i dalje nastavite, i da i dalje imate viziju i planove grada Virovitice ne samo do 2030. godine, nego do 2050. godine – simbolično je poručio župan I. Andrović.

MG 9665

Čestitke na radu stigle su i od Tomislava Petrica, ravnatelja SAFU-a.

– Grad Virovitica zajedno s Virovitičko-podravskom županijom i svim institucijama je broj jedan u povlačenju EU sredstava na području Republike Hrvatske. Današnji rezultati su plod timskog rada kojeg ovdje imate. Virovitica i Virovitičko-podravska županija su primjer dobre prakse kako treba raditi na projektima.

Sada se treba pripremati za 2021. godinu, tada nam se otvara novih 9 do 10 milijardi eura. Trebamo biti snažno u tome i izboriti se za svoje velike i male projekte – potaknuo je T. Petric.

MG 9681

ZA BOLJE I IZGRAĐENIJE DRUŠTVO

Saborski zastupnik Josip Đakić čestitao je Virovitičanima i Virovitičankama njihov dan, a gradskoj upravi na uspjesima i projektima koji su obilježili posljednjih godinu dana. – Sa više od 220 milijuna kuna vrijednim projektima koji su u realizaciji danas možemo govoriti o ogromnom kapitalu koji se iz EU fondova slijeva u ovaj grad.

Rezultat je to rada naših institucija koje, brinući i skrbeći o ruralnom i regionalnom razvoju, zajedno s nama dužnosnicima čine okosnicu potpore u izradi ovih projekata. Danas imamo bistru sliku pred sobom koja govori koliko je truda, rada, entuzijazma, volje i ljudskog potencijala, a onda u konačnici novca, uloženo, a kako bi danas slika Virovitice bila ovako lijepa – rekao je J. Đakić čestitajući Rokovo.

MG 9689

Čestitkama se pridružila i ministrica Vesna Bedeković, naglasivši kako pokazatelji o dobrom poslovanju grada i povlačenju sredstava iz fondova EU Viroviticu čini „kvalitetnim mjestom za život svih građana“.

– Što se tiče resora u kojemu sam ja odnedavno na čelu, želim podsjetiti da se na području Virovitičko-podravske županije upravo iz resora demografije, obitelji, mladih i socijalne politike provodi 17 projekata koji se financiraju iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti od 28 milijuna kuna, a od toga na području samoga grada Virovitice pet projekata ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna- rekla je V. Bedeković, dodavši kako je isto ministarstvo iz Državnog proračuna tijekom protekle tri godine na području Županije osiguralo sredstva za 28 projekata ukupne vrijednosti 5 620 000 kuna.

– Svi navedeni projekti usmjereni su prema obitelji, djeci, mladima, starijim osobama, osobama s invaliditetom, socijalnoj i humanitarnoj djelatnosti, ali i prema prevenciji socijalne isključenosti, uključujući i uslugu osobne asistencije.

Upravo sve ove usluge u zajednici su dobar, ispravan i pravi korak prema izgradnji hrvatskog društva kao društva koje je socijalno osjetljivo, socijalno osviješteno društvo koje je solidarno i na tome svi zajedno moramo ulagati zajedničke napore – istaknula je ministrica V. Bedeković. (www.icv.hr, mlo, ml, ea, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”543926″]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content