TURIZAM NA KONTINENTU More nemamo, ali turisti nas vole zbog predivnih dvoraca, seoskih imanja, domaće hrane i netaknute prirode

Kada hlad suncobrana zamijeni hlad guste slavonske šume, vožnju pedaline vožnja biciklom na jednoj od impresivnih staza, kosu punu soli zamijeni kosa koja vijori na vjetru tijekom jahanja konja, a klimatizirani restoran nadomjesti ugodna temperatura i ambijent muzeja, govorimo o kontinentalnom turizmu, koji je sve popularniji među stanovnicima Lijepe Naše, ali i strancima željnim predivne prirode, kvalitetnih i edukativnih sadržaja i dobre zabave.

Da je interes za takav tip odmora u sve većem porastu, potvrđuje i Josip Mikolčić, direktor Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koja je prošle godine zabilježila povećanje broja noćenja za čak 60 posto.

– Već sada je javnost, ne samo na području Virovitičko-podravske županije, nego generalno cijele Republike Hrvatske prepoznala područje naše županije kao jedan od nevjerojatnih primjera obnove i unapređenja baštine te stavljanja u funkciju u turizam – ističe J. Mikolčić.

Da je uistinu tako i da kvalitetno provedeno vrijeme ljetnog godišnjeg odmora nije rezervirano isključivo za morsku obalu, dokaz su ovih osam destinacija smještenih u Virovitičko-podravskoj županiji.

dvorac park 1U jesen 2019. godine Gradski muzej Virovitica otvara svoja vrata i poziva posjetitelje svih dobnih skupina u svoj novi stalni postav „Drveno doba“. Tim postavom otvara se priča o drvetu u svim aspektima ljudskog djelovanja i života, od čijih samih početaka je čovjek vezan za drvo te ga koristi i danas u svim sferama života. Uz razne izložbe, predavanja, radionice i promocije tematski vezane uz postav, svi ti odnosi, proizvodi i artefakti u Muzeju će biti predstavljeni multimedijalnim i muzeografskim sadržajima.

Postavom „Drveno doba“ posjetiteljima će se pružiti i uvid u povijest Virovitice i njene okolice kulturno-povijesnim prikazom života, prilika, neprilika, odnosa i sukoba uz stručno vodstvo i sve druge muzejske usluge. Osim u sadržaju Muzeja posjetitelji mogu uživati i u šetnji novouređenim parkom koji okružuje Dvorac Pejačević te istraživanju interaktivnih mostova koji mu pripadaju, ali i prizoru virovitičke fontane i novouređene šetnice.

dvorac jankovic suhopolje 3

USKORO OTVORENJE OBNOVLJENOG DVORCA JANKOVIĆ U SUHOPOLJU

Nezaobilazna destinacijaVirovitičko-podravske županije je i Dvorac Janković u Suhopolju, koji nije tek nijemi svjedok starine, već je novoobnovljeni centar za posjetitelje. Ovaj slavonski biser spojio je potrebu za opuštanjem uz wellness i kutke pogodne za meditaciju, s predivnim pogledom na suhopoljski park. Posjetitelji će moći uživati u prekrasnom interijeru koji je ujedinio sve arhitektonske i građevinske elemente te u eksterijeru egzotičnih plemićkih vrtova.

– Uskoro će Dvorac Janković otvoriti svoja vrata za posjetitelje koji će se moći smjestiti u 15 pomno dizajniranih soba s pogledom na raskošnu prirodu. Tu su i multimedijalna dvorana, 5D kino i kreativni laboratorij, wellnes centar, što ovo mjesto čini neizostavnim „checkpointom“ ovog dijela Hrvatske – napomenula je Helena Hegediš ispred Virovitičko-podravske županije te dodala kako će posjetitelji moći uživati i u posebno dizajniranom cigar baru te prodavaonici suvenira u kojoj će se moći kupiti lokalni i regionalni proizvodi.

kurija jankovic

DVORAC KURIJA JANKOVIĆ – SPOJ ELEGANCIJE I KULTURNE BAŠTINE

Na mjestu gdje Slavonija grli Podravinu smještena je Kurija Janković. Od 19. stoljeća, kada je sagrađena, do danas Kurija je imala razne namjene. No, značajniju svrhu Kurija dobiva 2012. godine kada Virovitičko-podravska županija započinje njezinu renovaciju. Danas je Kurija Janković heritage hotel, odnosno hotel baština s četiri zvjezdice, jedini takav u Slavoniji.

– Hotel Kurija Janković nezaobilazna je destinacija gostiju kako iz Hrvatske, tako i iz drugih zemalja regije. Rado nas posjećuju stranci koji ovdje dolaze na odmor te ostaju više dana. Nerijetko se zanimaju za našu kulturnu baštinu, povijest i prirodu kojom smo okruženi – rekli su nam iz Kurije Janković te otkrili kako će uskoro u ponudi imati mali wellness centar, finsku saunu, hidromasažne tuševe i parnu kupelj.

U donjem dijelu Kurije gosti će moći uživati u vinskom baru, vrtu leptira i šetnici. Uzme li se u obzir da je Kurija izgrađena u sklopu cikloturizma, s radošću i znatiželjom ju posjećuju i ljubitelji života na dva kotača, a hotel nudi i najam bicikala.

PETAR PRERADOVIĆ
foto: K. Toplak

RODNA KUĆA PETRA PRERADOVIĆA U GRABROVNICI

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici 13. lipnja službeno je otvorena za javnost i sve ljubitelje umjetnosti. Općina Pitomača renovirala je i adaptirala te uredila pjesnikovu rodnu kuću kao suvremeni interpretacijski centar. Cijela kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izloška „Virtualna stvarnost“ i holograma Petra Preradovića.

Interaktivnim sadržajem nudi se dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audiovizualnih zapisa o Grabrovnici i njenom pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te drugi sadržaji koji oduševljavaju posjetitelje. Posjetiteljima se predlaže i gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od 20-ak minuta.

Interpretacijski centar „Kuća Petra Preradovića“ možete posjetiti od utorka do subote između 10 i 17 sati, a za više informacija možete posjetiti njihovu web stranicu www.preradovic.eu.

šarani

ADRENALIN NA VIROVITIČKIM RIBNJACIMA

Usponi od kojih raste puls i spustovi te flowovi zbog kojih nijedan uspon na brdo nije problem, karakteristike su Puta Šarana. Omiljena destinacija ljubitelja adrenalina jedinstvena je biciklistička staza duljine 11,3 kilometra koja okružuje devet Virovitičkih ribnjaka. Iako je staza prvenstveno namijenjena biciklistima, danas ju zbog njene označenosti i održavanosti vrlo rado koristi i velik broj pješaka, trkača i planinara.

– Koji god da ju biciklist prvi puta doživi, vraća se s osmijehom na licu, riječima hvale i željom da ju opet odvozi – otkriva predsjednik Biciklističkog kluba BOR Ivan Vrbanić.

U sklopu Slavonske brdsko-biciklističke lige Giant od 2011. godine održava se biciklistička utrka pod imenom XC Put Šarana. Prije dvije godine u program je dodano i trail trčanje te je tako nastao Put Šarana Outdoor Weekend, sportsko-turistički događaj koji privlači 300-injak natjecatelja i posjetitelja, a koji će se ove godine održati od 27. do 29. rujna.

zlatni klas

ZLATNI KLAS OTROVANEC

Seoski turizam Zlatni klas Otrovanec atraktivno je mjesto za sve generacije gdje prošlost nadopunjuje sadašnjost. Restoran „Zlatni klas“ specifičan je na ovom području zbog svoje zanimljive gastronomske ponude te ugodnog etno ambijenta savršenog za cjelodnevna druženja. Restoran svojom ponudom daje prednost zdravoj domaćoj, autohtonoj i vegetarijanskoj prehrani. Za vrijeme ljetnih mjeseci objedovati se može na terasi imanja pod krošnjama stoljetnih stabala.

– Ponosni smo na ono što smo stvorili, uz svakodnevnu ponudu u kojoj se nude stara domaća jela kao što su to žganci, prežgane juhe, kukuruzne, ječmene i prosene kaše te jela pripremljena od koprive, bundeve, čička ili ljekovitog bilja, mogu se kušati i slastice napravljene po receptima naših baka – rekao je Bernard Tkalčec, vlasnik imanja „Zlatni klas“ istaknuvši kao posebnu ponudu nedjeljni „Podravsko-slavonski stol“ koji posjetiteljima nudi mogućnost odabira i kušanja raznih tradicionalnih jela u obliku švedskog stola.

Nakon finog ručka odmoriti se može u predivnim, pomno dekoriranim sobama koje odišu spojem starine i današnjice, a u kojima se nerijetko odmaraju gosti nakon vesele svadbene noći.

vineda

PODRUM VINEDA VUKOSAVLJEVICA

U gastro ponudu Virovitičko-podravske županije svakako se ubraja i Podrum Vineda u Vukosavljevici. Podrum Vineda započeo je sa svojim radom prije 13 godina, a za njegov nastanak odgovorne su dvije obitelji, Kaša i Kovač, koje su se vinogradarstvom počele baviti iz hobija i vlastite potrebe. Uskoro se posao razvio, a poslovanje su proširili na višu razinu. Podrum Vineda 2016. godine otvara svoju kušaonicu želeći posjetiteljima omogućiti degustaciju vina.

– U ponudi imamo graševinu, chardonnay, rajnski rizling, za koji kažu da je kralj bijelog vina, zatim frankovku, cabernet sauvignon, koji nije toliko poznat i zastupljen u ovom dijelu, te cabernet sauvignon-rose po čemu smo posebni i prepoznatljivi – kaže vlasnica Andreja Kaša Kovač. Da se radi o visoko kvalitetnim vinima potvrđuje i oznaka kvalitete koju je vino Graševina ZOI „Slavonija” dobila odlukom Savjeta vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga Hrvatske gospodarske komore.

Degustirajući vina, posjetitelji će moći oživjeti ruralna područja vinskom pričom te šetnjom kroz vinograde osjetiti dio turističke ponude. Uz kušaonicu vina, obitelj u turističku ponudu planira uvrstiti i smještajne kapacitete.

višnjica

PUSTARA VIŠNJICA

Agroturističko imanje Pustara Višnjica svojom bogatom ruralnom baštinom posjetiteljima nudi pregršt zanimljivosti među kojima se ističe bogata gastronomska ponuda, lovni turizam, odmor među zelenilom, jahanje na konjima te vjenčanja iz snova. U sklopu kompleksa nalazi se restoran koji nudi autohtona jela među kojima se nalaze jela pripremljena od batata, kao što su juha, kruh te razne varijacije priloga.

U gastro ponudi može se kušati i domaće meso uzgojeno upravo na poljanama zelene Višnjice. U hotelu koji raspolaže s 18 soba, mir i tišinu te prijeko potreban odmor pronaći će ljubitelji cikloturizma, kojima je ovo imanje nezaobilazna destinacija, pa će tako moći biciklirati obilježenim cikloturističkim putovima uz rijeku Dravu i planinu Papuk.

– Za vrijeme boravka na imanju posjetitelji mogu timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu. Gostima ćemo rado prirediti i gastronomske, slikarske i mnoge druge radionice, te im ponuditi bicikliranje ili laganu šetnju tematskim putovima – istaknuo je direktor Pustare Višnjica Igor Krpačić. (www.icv.hr, ea, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content