UPORNOST I KVALITETA Mladi poljoprivrednik Mladen Karamarković (26) dobio 30 tisuća kuna potpore za kupnju steonih junica

I ovoga puta mladi poljoprivrednik iz naše županije, Mladen Karamarković (26) iz Ilmin Dvora, dobit će potporu Ministarstva poljoprivrede za kupnju steonih junica. Naime, na Javnom pozivu za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda, vrijednom 20 milijuna kuna, zaprimljeno je ukupno 1158 prijava, a potporu će dobiti 667 korisnika. Čak 483 korisnika, od ukupnog broja na ovom javnom pozivu, čine mladi poljoprivrednici, koji će biti financirani s 14,5 milijuna kuna. Mladen je jedan od njih. Ovu potporu ostvario je već drugi put. Prvi put kupio je pet junica, a sada će samo tri jer mu kapaciteti više ne dozvoljavaju.

– Nažalost, zbog nedostataka kapaciteta ovoga puta kupit ću samo tri junice. No, svakako mi ova potpora puno znači i svaka pomoć, u bilo kojem obliku, je dobrodošla. Za sada imam 30 grla, dolaze tri nova, a možda bude i potomaka koje ću također ostaviti – kaže Mladen, koji se nada boljim uvjetima na tržištu mlijeka, a onda i proširenju svoje farme.
Trenutno je, kaže, zadovoljan cijenom mlijeka, no ona mu osigurava opstanak, a ne napredak.

PANORAMA Karamarković žđl 3 Custom

– Stanje na tržištu mlijeka trenutno je dobro, no može biti i bolje. Za litru mlijeka dobijem 3 kune što mi omogućava opstanak, ali ne i razvitak i daljnje ulaganje u proizvodnju – ističe Mladen.

Poziv se temeljio na Programu potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, koji je osmislilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi pomoglo proizvođačima mlijeka i teladi za proizvodnju goveđeg mesa, koji su posljednjih godina bili oštećeni prijetnjom pojave zaraznih bolesti koje su narušile proizvodni potencijal na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima. Uz već prisutan poremećaj na tržištu u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, to je dodatno otežalo njihov položaj.

Program se provodi u trogodišnjem razdoblju (od 2018. do 2020. godine), a sastoji se od dvije mjere. Jedna je „Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda“ i „Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica“, a obje bi trebale pomoći stočarima od svog rada lakše živjeti. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content