ZAHVALNICA GRADA DAVORU ŠPOLJARIĆU Neumoran borac za dokazivanje istine o Domovinskom ratu, koju nastoji prenijeti i na najmlađe

Za promicanje istine o Domovinskom ratu i promicanje prava branitelja iz Domovinskog rata zahvalnicu Grada Virovitice dobio je Davor Špoljarić.

– Počašćen sam što su me predsjednice i predsjednici braniteljskih udruga nominirali za dodjelu ove zahvalnice i na tome im od srca zahvaljujem. Sve što sam u proteklom periodu činio po pitanju njegovanja sjećanja na Domovinski rat smatram da mi je bila dužnost i mnogo toga ne bih mogao činiti bez svojih vrijednih suradnika iz Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice, ali i kolegica i kolega iz ostalih braniteljskih udruga, pa na ovu zahvalnicu gledam kao na zahvalnicu svima nama – rekao je.

Ovaj Virovitičanin posljednjih sedam godina predsjednik je HČZ-a Virovitica, braniteljske i strukovne udruge bivših pričuvnih časnika i umirovljenik časnika i dočasnika sudionika Domovinskog rata, čija je primarna aktivnost njegovanje uspomena na Domovinski rat, posebno na poginule i umrle branitelje te obilježavanje važnih događaja, akcija i operacija.

“VOĐA” IZNIMNIH LJUDI

– Premda je to nemala volonterska obveza, za mene je to i velika čast jer predvodim skupinu ljudi koji su u ratu pokazali iznimne sposobnosti, vodili ljude u najtežim okolnostima, odgovarali za njihove živote, pružili ogroman doprinos u obrani, oslobađanju države i stoga sam na njih ponosan – ističe ovaj umirovljeni bojnik HV-a.

spec spoljaric
Koliko je danas javnost dovoljno svjesna težine i važnosti Domovinskog rata, posebno uzevši u obzir vremenski odmak i promjene u društvu, teško mu je reći.

– Imam dojam da Domovinski rat i branitelje cijeni onaj dio populacije koji je rat osjetio na svojoj koži ili ima bilo kakvu poveznicu s Domovinskim ratom te dio koji zna i želi realno prosuđivati. Nažalost, o Domovinskom ratu i braniteljima dio nevladinih udruga i organizacija, medija i niz društvenih skupina sustavno od početka rata do današnjih dana stvara negativnu percepciju, često iskrivljujući i zanemarujući temeljne činjenice. To je nešto što je očito u ovoj državi moguće i s time se mi branitelji i ostali domoljubni građani moramo nositi – smatra D. Špoljarić.

VELIK INTERES ŠKOLA

U kontekstu toga je i predavanje koje su članovi HČZ-a Virovitica osmislili za one najmlađe. Kao direktni sudionici Domovinskog rata učenicima osnovnih i srednjih škola, na njima prilagođen način, žele pružiti više informacija o Domovinskom ratu i omogućiti im da na razumljiv način shvate ili potvrde shvaćanje da je na Republiku Hrvatsku izvršena brutalna agresija, da dobiju osnovne spoznaje ili prošire postojeće o karakteru rata i o nadljudskim naporima branitelja da provedu uspješno oslobađanje zemlje.

– Samo predavanje je ustvari multimedijska prezentacija kojom smo pokušali zastupiti cjelokupni Domovinski rat uz malo detaljniji obuhvat ratnih djelovanja na našem području kao dijelu bivšeg zapadnoslavonskog ratišta. Što se tiče reakcija na dosad provedena predavanja, nastavnici, profesori i učenici vrlo su se pohvalno izrazili o njima te su predstavnici škola u kojima smo bili najavili interes i za predavanje iduće školske godine – otkriva D. Špoljarić te dodaje kako su kao udruga voljni provesti predavanje za bilo koju drugu društvenu kategoriju, organizaciju ili skupinu koja bi pokazala interes za ovu temu. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content