ZAHVALNICA GRADA MUŠKOM RUKOMETNOM KLUBU „VIRO VIROVITICA“ Već 70 godina rasadnik su kvalitetnih rukometaša i uvijek pri vrhu svoje lige

S današnje distance teško je reći koji je stariji od dva rukometna kluba u Virovitici, ženski ili muški. U oba kluba smatraju da je baš njihov stariji. Sigurno je da su oba osnovana 1949. godine, kada je profesor Vilim Tičić u virovitičke gimnazijalce utkao ljubav prema novom sportu. Ljubav Virovitičana prema rukometu traje sve do danas. Klub je nastao u okviru sportskog društva Mladost.

PRAKTIČNA LOKOMOTIVA

Nakon godinu dana klub, iz praktičnog razloga, mijenja ime u Lokomotiva. Svi klubovi s tim imenom imali su velike popuste na putovanja željeznicom. Uz Lokomotivu u to vrijeme u gradu postoje još dva muška rukometna kluba, Drvodjelac i Partizan.

ŠSU Mladost 1949 Custom

Prvi koraci muškog rukometnog kluba bili su vrhunski. Redovito sudjeluje na Prvenstvu Hrvatske u velikom rukometu, a 1953. godine Lokomotiva je bila domaćin prvenstva Jugoslavije na kojemu osvaja naslov viceprvaka. Iste godine Lokomotiva je odigrala i međunarodnu utakmicu s Wiener Sport Clubom iz Beča.

Više klubova u gradu dovodi do razvodnjavanja kvalitete. Idućih godina primat u gradu preuzimaju Drvodjelac i Partizan. Drvodjelac je 1955. godine osvojio Kup Hrvatske, a na završnici Kupa Jugoslavije bio je šesti. Na prvenstvu Hrvatske Drvodjelac je 1963. bio treći, a godinu dana kasnije prvak. Lokomotiva i Drvodjelac se fuzioniraju u jedan klub pod nazivom Drvodjelac. Nažalost, nisu se uspjeli plasirati u saveznu ligu, u koju je ušao bjelovarski Partizan. Iako su u međusobnim ogledima Virovitičani bili bolji, Bjelovarčani su ubrzo postali klupski prvaci Europe. Od 1973. godine klub djeluje pod imenom Virovitica. Igrao je Hrvatsku regionalnu ligu Sjever i jedinstvenu hrvatsku ligu.

Plejade virovitičkih rukometaša odlazile su u veće klubove.

– Nakon završene srednje škole otišao sam iz Virovitice i na kraju sam se skrasio u Zavidovićima, gdje sam stekao igračku i trenersku reputaciju – rekao nam je Franjo Meter, koji umirovljeničke dane provodi u rodnom gradu pomažući trenerima u radu s vratarima.

RK Lokomotiva Virovitica iz 1954.g. slijeva Tičić Bačić Rajković Mikšić Golub Bunjevac Kasapić Obradović Marinčić Gligić Klier Custom

NA DOHVAT NAJVIŠEM RANGU NATJECANJA

Osamostaljenjem Republike Hrvatske Virovitica igra u 1. B ligi, u kojoj je uvijek pri vrhu. U dva navrata klub osvaja drugo mjesto, ali se u kvalifikacijama ne uspijeva izboriti za najviši rang natjecanja. Bolji su bili zagrebačka Chipoteka i Đakovo. Virovitičani su 1999. godine osvojili naslov prvaka, ali nisu ušli u tadašnju 1. A ligu.

Od 2001. godine klub se natječe u drugoj ligi Sjever, a od 2003. godine ima novo ime – Viro Virovitica, po sponzoru, tvornici šećera, koja je uz klub do danas. Reorganizacijom natjecanja 2016. godine klub ulazi u novoformiranu 2. ligu Istok. S domaćim kadrom Virovitičani osvajaju naslov prvaka i nakon šesnaest godina vraćaju se u prvu ligu Sjever, u kojoj se i danas uspješno natječu.

rk virovitica 1998 jesen Custom

Rukometni klub „Viro Virovitica“ uvijek je bio rasadnik kvalitetnih rukometaša. Današnji najbolji izdanci su Slaven Brdar, osvajač svjetskog kadetskog zlata u Tunisu, koji već nekoliko sezona igra uspješno u Francuskoj, i Luka Moslavac, koji je ljetos prešao u Poreč, a bio je i na širem popisu juniorske reprezentacije, koja je prije desetak dana osvojila naslov svjetskih juniorskih viceprvaka.

– Nadam se da ću igrom u premijer ligi dokazati svoju kvalitetu, što mi može biti odskočna daska u karijeri – rekao je Luka Moslavac. (www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content