Europski dan bez poginulih u prometu: Pitomački vrtićarci i školarci učili o važnosti sigurnosti prometa na cestama

Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji s Policijskom postajom Virovitica i Pitomača, Autoklubom Virovitica, Službom hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu VPŽ i DVD-a Pitomača, kao i s djecom iz Dječjeg vrtića „Potočnica“ Pitomača i učenicima OŠ Petra Preradovića u Pitomači, danas (četvrtak) su u Pitomači obilježili Europski dan bez poginulih u prometu.

Projekt je pokrenula mreža prometnih policija država Europe TISPOL, a u njoj sudjeluje veliki broj organizacija i inicijativa sa zajedničkim ciljem smanjenja stradavanja sudionika cestovnog prometa te njihovog senzibiliziranja za primjenu prometnih pravila. To nam je tom prigodom potvrdila i službenica za prometnu preventivu Policijske uprave virovitičko-podravske Anita Relić istaknuvši da ovaj projekt potiče kritično promišljanje o svakodnevnim rizicima u cestovnom prometu s kojim su suočeni svi sudionici cestovnog prometa.

IMG 20190926 101311 Medium

– Želja nam je da na Dan bez poginulih u prometu 2019. u Republici Hrvatskoj ne bude zabilježena niti jedna prometna nesreća s poginulim osobama. Ni danas, ali ni uopće, jer do sada se desilo i previše nesreća gdje su stradali upravo najmlađi sudionici u prometu, djeca vrtićke i nižih razreda osnovno školske dobi – rekla je Anita Relić.

Tim povodom na Trgu kralja Tomislava u Pitomači bila je održana prezentacija uređaja i opreme koje koriste službe u slučaju prometne nesreće, a težište je stavljeno na prometne nesreće sa stradalim djetetom. Prezentacija je krenula s obavljanjem policijskog očevida i intervencijom ekipe hitne medicinske pomoći. U slučaju teških prometnih nesreća tu su i vatrogasci koji po potrebi vade unesrećene iz vozila te služba pomoći na cesti koja odvozi razbijeno vozilo, a ista oprema za obavljanje tog dijela posla bila je izložena na ovoj prezentaciji.

IMG 20190926 101927 Medium

O važnosti sigurnosti prometa na cestama tom prigodom djeci su govorili tajnik Hrvatskog auto kluba Virovitica Robert Valenteković i službenica za prometnu preventivu Anita Relić istaknuvši tom prilikom zajednički cilj ovakvih akcija – što veća sigurnost u prometu i što manje stradalih osoba. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”552984″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content