GRAD I ŽUPANIJA POVEZANI KAO JEDNA TURISTIČKA DESTINACIJA Pločama i poučnim stazama turistima će reći sve o junacima, dvorcima i prirodnim ljepotama našeg područja

Znate li priču o virovitičkom junaku Stanku Iliću? Što znate o dvorcima i kurijama te o prelijepoj rijeci Dravi? Kakve tajne kriju stare crkve naše županije? Odgovore na ova pitanja, ali i dodatne zanimljivosti sada možete saznati tijekom šetnje ili vožnje biciklom, zaustavljajući se pred novo postavljenim pločama koje su „niknule“ na određenim lokacijama našeg grada, ali i županije.

Kako činjenice i zanimljivosti iz povijesti Virovitice ne bi ostale zaboravljene, pobrinula se Turistička zajednica grada Virovitice u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, Državnim arhivom Virovitica i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije.

– U sklopu provedbe projekta „5 do 12 za Dvorac“, uz obnovu Dvorca, revitalizaciju Gradskog parka i otvaranje novog Muzeja s postavom pod nazivom „Drveno doba“, razvijena su tri županijska i tri gradska prijedloga itinerara te dvije poučne staze s ciljem predstavljanja turističkih sadržaja županije kao jedne destinacije – saznajemo od direktorice Turističke zajednice grada Virovitice Katarine Đurđević.

tur plocePoučna staza „Drvoredima Virovitice“ putem 30 informativnih ploča postavljenih po različitim lokacijama grada priča priču o nekadašnjem životu u Virovitici. Predstavljena građom Muzeja i personalizirajući ih ličnostima, mjestima i pričama, nudi nekadašnji i romantičarski pogled na Viroviticu, s ciljem približavanja bogate građe Gradskog muzeja svojim građanima i posjetiteljima, ali i kako nove generacije ne bi zaboravile kulturnu i društvenu povijest svoga rodnog grada.

Osim na ulicama Virovitice, informativne ploče postavljene su i duž Slatkog puta, biciklističke staze koja povezuje Viroviticu i rijeku Dravu. Na poučnoj stazi „Drvo i Drava“ posjetitelji mogu tijekom vožnje prekrasnim krajolikom saznati više o arheološkim nalazima ovog područja, povijesnim dvorcima i kurijama te o mističnoj rijeci Dravi.

SPOJILI PRIRODU, KULTURU I RELIGIOZNOST

Gradski prijedlozi itinerara okupljeni su pod imenom „Provedi dan u Virovitici“ te su prilagođeni za sve uzraste i afinitete. Kulturno-povijesna ruta, ruta aktivnog odmora te program za školsku djecu, koja u sklopu redovne nastave često posjećuju Viroviticu kao središte županije, stoje na raspolaganju svim zainteresiranima.

VIROVITICA ploče ea Custom

Razvijene su također tri rute kako bi se turistički lokaliteti cijele županije povezali u jedinstvenu turističku destinaciju, „Plemićka ruta Virovitičko-podravske županije“ obuhvaća obilazak mjesta koja su kulturološki, razvojno i arhitektonski obilježile plemićke obitelji Pejačević, Schaumburg-Lippe, Janković, Drašković i Mihalović. Najznačajnije lokalitete duhovnosti poput crkve sv. Roka u Virovitici, crkve u Suhopolju, Voćinu, Gradini, Sladojevcima, Čađavici i Slatini pa sve do manastira s crkvom sv. Nikole u Orahovici posjetitelji mogu pobliže upoznati „Sakralnom rutom“.

Čak dva zaštićena područja od strane UNESCO-a, Park prirode Papuk i prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav te prekrasni pejsaži i prirodna bogatstva Križnice, Arboretuma Lisičine, Jankovca, Bilogore i Virovitičkih ribnjaka objedinjeni su u „Zelenoj ruti“. Nove ploče i poučne staze na ovaj će način turistima približiti sve ljepote i tajne koje čuva naše područje. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content