Hodnja i Komemoracija održane u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca

Danas (srijeda) na mjesnom groblju u Četekovcu održan je 28. Komemorativni skup za sve nedužne žrtve četničkog krvavog pohoda 4. rujna 1991. godine. Skupu su nazočili rodbina i obitelji žrtava, izaslanik predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Josip Đakić, izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH i župan VPŽ Igor Andrović, dožupani Mario Klement, Darko Žužak i Igor Pavković, saborski zastupnici Tomislav Žagar i Ana-Marija Petin, načelnik PU VPŽ Siniša Knežević, gradonačelnici gradova i načelnici općina s područja VPŽ, mnoštvo hrvatskih branitelja i predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Skup je započeo tradicionalno u 9 sati i 5 minuta kada je krvavi pohod i krenuo, a tijek događanja opisao je voditelj skupa Trpimir Markotić.

70206371 2703733982992804 823074308401135616 n Custom

– Sjećamo se danas svih nevinih duša kojima je toga rujna u Tvoje ruke Gospodine položen život, sjećamo se Ivana Biškupovića, Ivana Biškupovića ml, Ike Biškupović, Juraja Borovca, Josipa Butorca, Nikole Butorca, Duška Košoroga, Adama Krupe, Mije Lovrenca, Nikole Marinića, Marije Matičić, Milana Mlakara, Zlatana Pinčara, Josipa Potočnika, Ivana Rukavine, Mande Rukavina, Marka Rukavine, Marka Rukavine ml., Franje Saba, Marka Saba, Mile Stračevića, Josipa Tonca, Terezije Troha i Rozalije Vlatković. Sjećamo se i nevinih duša kojima je te jeseni također život položen u Tvoje ruke, Stjepana Mlakara, Mihalja Božića, Milana Dunkovića, Nikole Pajića Zvonka Potočnika, Perica Saba, Ane Kovač, Đure Kovača, Stjepana Kovača, Zlatka Kovača, Katice Martinković, Tomislava Martinkovića i Stjepana Treska. 4. rujan 1991. najtužniji je dan sela Balinaca, Čojluga i Četekovca i općine Mikleuš. U samo jednom danu od četničkog metka i noža život su izgubila 24 mještana, 21 civil, 5 žena, 16 muškaraca pronađeni su mrtvi u svojim kućama dvorištima poslije žestokog napada četnika. Napad je bio detaljno pripremljen i isplaniran. U danima koji su prethodili masakru, sva tri sela bila su konstantno granatirana, ipak dio stanovništva je ostao ne misleći da će im dojučerašnji susjedi biti nemilosrdni egzekutori – pričao je Markotić te prenio svjedočanstva preživjelih mještana koja su svima nagnali suze na oči. Nazočnima se potom obratio načelnik općine Mikleuš Milan Dundović.

69539284 2703744742991728 7382107367942389760 n Custom

– Kada sam prvi puta stajao ovdje i govorio, bilo je to 15 dana od tog kobnog dana. Teško je bilo pronaći riječi kojima bi se opisala ta jesen i sve ovo što je pogodilo ovaj kraj. Ni danas nije lakše, bol je i dalje ista, bol je koja je u početku poticala želju za osvetom, a koja je sada prerasla u bol koja samo želi pravdu. Puno puta čujemo da se mi, misleći pritom na Državu, nećemo pomaknuti s mjesta ako ne prestanemo pričati o ratu. A možemo li prestati pričati o ratu?! Možemo li zažmiriti pred istinom znajući da krivci za ova zlodjela i dalje negdje slobodno šeću?! Ako pustimo sve zaboravu, hoće li nečiji grijeh postati manji? Nismo zarobljenici duha prošlosti ako pričamo o tom 4. rujnu 1991. i najmanje što dugujemo tim ljudima čija imena svake godine čitamo u isti sat, je da našu djecu i djecu naše djece osvijestimo o tome što se ovdje zbilo, tako da i kada svaki živući svjedok tih događaja ode s ovoga svijeta, bude onih koji će stajati ovdje umjesto nas. Možda ne istom tugom i patnjom, ali s istim poštovanjem i zahvalom, neka im je vječna slava i hvala – zaključio je Dundović. Komemorativni skup za nevine žrtve Čojluga, Četekovca i Balinaca, završio je molitvom koju je predvodio župnik župe Nova Bukovica Mario Matijević.

Samoj komemoraciji prethodila je Hodnja za nevine žrtve Mikleuš-Četekovac kojeg je organizirala Udruga HVIDR-a Slatina kroz projekt ”Istina o pobjednicima”, u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca.

69499143 2703731909659678 2057437682954403840 n Custom

Hodnja, u kojoj su sudjelovali članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije i policija, a putem im se priključivali i stanovnici stradalničkih mjesta, započela je u Mikleušu. Sudionici Hodnje putem su stali kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i polaganjem upaljenih lampiona odali im dužnu počast, da bi potom prisustvovali na komemoraciji na četekovačkom mjesnom groblju.

– S ciljem da dostojanstveno odamo počast svim stradalima i da se njihova žrtva nikada ne zaboravi, a istina o Domovinskom ratu promiče u svakom kutku Lijepe naše, danas, na dan kada su srbo-četnici 1991. godine mučki i na zvjerski način ubili 22 civila i dva hrvatska policajca, organiziralo smo Hodnju od Mikleuša do Četekovca. Zajedno u ratu, zajedno u miru – poruka je predsjednika slatinske HVIDR-e Ilije Nikolića. Pokrovitelji hodnje bili su Općina Mikleuš i Virovitičko-podravska županija.

(www.icv.hr, vg, adf, foto: D. Fišli)[g-gallery gid=”548655″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content