HRVATSKI DUHANI NAGRADILI KOOPERANTE Zlatni list za Bernarda Štrbaka i Alojza Ferlindeša

Hrvatski duhani, koji uspješno posluju unutar British American Tobacco Grupe, nagradili su danas (četvrtak) na jubilarnom, 20. Danu polja duhana, na Pustari Višnjica, svoje kooperante.

Kao zahvalu za dosadašnju uspješnu suradnju i poticaj za njezin nastavak, nagradom Zlatni list za budućnost u vrijednosti 10.000 kuna nagrađen je Bernard Štrbak, a Zlatni list za vjernost dobio je Alojz Ferlindeš.

dani polja duhana 2019 22

Bernard Štrbak iz Josipova nedaleko od Slatine dosad je sadio duhan na 8,5 hektara, a ove godine pod duhanom ima čak 17,5 hektara.

– Moja obitelj se bavi proizvodnjom duhana više od 50 godina. Preuzeo sam gospodarstvo prije petnaestak godina. Radimo svi, cijela obitelj, kako je to kod svih koji se bave duhanom. Ove godine povećali smo površine za više od 100 posto i nabavili berač, koji je s 50.000 eura bio velika investicija, ali u nju smo morali ući jer nema radne snage. I dalje postoje poslovi koje stroj ne može odraditi, kao što je napuniti sušaru, ali je ipak lakše. Isplatit će se kroz četiri do pet godina – kaže Bernard Š. koji ističe kako mu je ova vrijedna nagrada Hrvatskih duhana jako draga.

– Ovo priznanje mi je poticaj za budućnost, vidi se da ova tvrtka cijeni naš rad i nadamo se da ćemo poslovati i dalje u budućnosti – rekao je B. Štrbak koji planira nabaviti i sušnice s kontejnerima i punilicama, a kako bi povećao kvalitetu proizvodnje duhana od koje živi on i obitelj.

dani polja duhana 2019 27

Nagradu je ponosno primio i Alojz Ferlindeš, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Bušetine, a koji duhan sadi tridesetak godina.

– Uvijek sadimo oko 20 hektara duhana, ove godine sam posadio čak 23, a sljedeće godine planiram proizvodnju povećati za tri hektara. Zbog nedostatka radne snage, ove godine smo se odlučili na strojnu berbu. Uzeli smo berač duhana koji nam je iskreditirala firma. U sušni kapacitet spadaju mi četiri sušnice od 105 rama. Što se same godine tiče, kasnila je sadnja oko tri tjedna, pa kasni i berba, zbog čega možemo očekivati manje prinose, no berba je u tijeku pa ćemo još vidjeti – istaknuo je Alojz Ferlindeš koji kaže kako mu nagrada puno znači.

– Nagrada koju sam dobio za višegodišnju suradnju me jako veseli i želim zahvaliti tehnolozima koji su stvarno jako puno pomogli i koji su nam pomagali u polju i zaista bili dostupni 24 sata na dan – poručio je dugogodišnji, nagrađeni kooperant Alojz Ferlindeš.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content