Mato (70) i Nada (73) Paradžik proslavili veliki jubilej svoje ljubavi i zajedničkog života

Život je uistinu prepun različitih priča, i onih sretnih i onih tužnih, nevjerojatnih i posebnih. No, priče u dugovječnim ljubavima i brakovima su nekako posebne, u današnje vrijeme čak i nevjerojatne. Naši stari se znaju voljeti, međusobno se poštivati i ako Bog da zdravlja, sve to zajedno drže do duboke starosti. Takva je priča i Mate (70) i Nade (73) Paradžik iz Donje Pištane koji su proslavili veliki jubilej svoje ljubavi i zajedničkog života, 50 godina braka. Život ih naravno nije mazio, prošli su zajedno svašta, a početak njihove ljubavi je zapravo filmska priča.

– Rođen sam u malom selu Kruševica u općini Slavonski Šamac. Kao mladac sam krenuo trbuhom za kruhom i završio u Borovu gdje sam bio na stanu kod jedne obitelji. Ta je obitelj rodbina moje današnje supruge i ona je k njima došla na novogodišnji odmor. Tu smo se prvi puta vidjeli i dogovorili da idemo zajedno na proslavu Nove Godine. Taj doček bio je na Vukovarskom vodotornju i tamo je eto krenula naša ljubav – priča Mato Paradžik te nastavlja kako su završili u Donjoj Pištani malom prigradskom naselju kod Orahovice.

50 godfina braka Nada i Mato 2

– Nadini roditelji su živjeli ovdje i kada smo se vjenčali 1969. godine odlučili smo doseliti k njima i početi tražiti zaposlenje. Supruga je godinama radila u tadašnjoj Slavonija hrastu, orahovačkoj tvornici za preradu drveta, a ja sam do mirovine radio u našem orahovačkom komunalnom poduzeću. Iako sam volio svoj rodni kraj, kao i vukovarski, ovaj orahovački mi je nekako prirastao srcu, a posebno mjesto gdje danas živimo. Naime, tu je prvo postojala stara kuća supruginih roditelja, a kasnije smo i mi napravili svoju, odmah pokraj 80.-godina kćerka i zet svoju, s druge strane je bila kuća supruginog brata, a odmah do sagradili smo i kuću za sina. Dakle, sve je to dan jedan mali grunt okružen šumom, prirodom i što je nama najvažnije mirom i tišinom – kaže Mato. Nada je na proslavi 50 godina braka svoju životnu priču s Matom započela znakovito.

– 50 godina je prošlo, a nismo se stigli pošteno ni posvađati. Bilo je tu onih normalnih bračnih prepirki, porječkanja, ali nekakvih velikih svađa nikada. Sve smo nekako rješavali razgovorom i uvijek na kraju sve izađe na dobro. Zato danas ne razumijem ove mlade kojima brak traje, ne mjesece i godine, nego se rastaju nakon par dana. Najvažnije je to međusobno razumijevanje – rekla je Nada.

Uz prijatelje i rodbinu Mato i Nada su kao nekad razrezali tortu, uz pregršt čestitki i lijepih želja. Posebnu čestitku uputio im je njihov dugogodišnji kućni prijatelj, orahovački župnik i miru, msgr. Ivan Štrbenac.

0509brak

– Pravo je bogatstvo od Boga živjeti ovako drugo u ljubavi, sreći i slozi. Poznajem vas jako dugo i veliko mi je zadovoljstvo što smo dugo prijatelji jer ste mnogima pokazali što znači biti marljiv, pošten i prije svega čovjek. Neka vam dragi Bog podari još puno godina zajedničkog života, zdravlja i sreće – rekao je msgr. Štrbenac. Veselicu su uveličali i članovi KUD-a Crkvari koji us došli s tamburaškim sastavom i Muškom pjevačkom skupinom.

– Mato je veliki prijatelj našeg društva i uvijek nam pomogne što god treba. Evo nedavno, je na vlastitu inicijativu, izradio stolice i stol iz komada drveta i poklonio nam za mjesto ispred naše crkve svetog Lovre. Ovo je bilo najmanje što smo mogli učiniti za veliku proslavu njega i njegove supruge – rekao je počasni predsjednik KUD-a Crkvari Stanko Jović, a KUD-ovci su uspjeli Matu i rasplakati na kraju uručivši mu poseban poklon, kip Isusa Krista u gotovo prirodnoj veličini. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content