Ministar Pavić u radnom posjetu VPŽ: “Virovitičko-podravska županija do sada je ugovorila projekte vrijedne 1,2 milijarde kuna”

Uoči sutrašnjeg Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koji će se održati u Orahovici i Svečane sjednice Virovitičko-podravske županije, danas (ponedjeljak)  Virovitičko-podravsku županiju posjetio je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić. Razlog posjeta je obilazak već provedenih uspješnih projekata na području županije te radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, njegovim suradnicima te s načelnicima i gradonačelnicima s područja županije, a sastanku su nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić.

– Čestitam svim gradonačelnicima, načelnicima i županu jer Virovitičko-podravska županija je do sada ugovorila 1,2 milijarde kuna, a od toga je samo Virovitica ugovorila 387 milijuna kuna.  Ono što je najvažnije, došli smo razgovarati i otvoriti dijalog s načelnicima i gradonačelnicima i na terenu vidjeti na koji se način apsorbiraju EU fondovi, koje su im potrebe i na koji način najbolje isprogramirati sljedeće financijsko razdoblje – rekao je ministar Pavić.

IMG 5336

Prema riječima domaćina, župana Igora Androvića, na sastanku su načelnici i gradonačelnici s ministrom Pavićem razgovarali o projektima koje bi htjeli prijaviti u budućem Operativnom programu te također o projektima koji su financirani do sada.

– Prije svega mi je drago da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide dalje. Kroz Razvojni sporazum Virovitičko-podravska županija će dobiti više od 200 milijuna kuna za pet strateških projekata za koje smo imali već građevinske dozvole. Isto tako u narednom periodu predviđeno je 10 milijuna kuna za projektnu dokumentaciju, da isprojektiramo ono što ćemo moći financirati u idućem Operativnom programu. Pripremamo projekte i bit ćemo spremni kako bi i dalje bili među vodećim županijama u povlačenju EU sredstava po glavi stanovika – istaknuo je župan Andrović.

IMG 5214

Uz multifunkcionalnu halu Viroexpo koja je dovršena i predstavlja prvi strateški projekt financiran Razvojnim sporazumom te Centar za istraživanje i razvoj u mljekarstvu čiji su radovi počeli prije nekoliko dana, na sutrašnjem Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem bit će potpisan ugovor za treći strateški projekt, a riječ je o projektu uređenja Turističko-rekreacijskog centra „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“ ukupne vrijednosti 81 milijun kuna čiji je nositelj Grad Orahovica. U tijeku je i natječaj na koji je Županija prijavila projekt obnove posljednjeg neobnovljenog dvorca na području županije – Dvorca Janković u Cabuni koji bi trebao postati Centar za kulturu zdravlja. Peti, također prijavljen, projekt je Kuća čaja čiji je nositelj Općina Špišić Bukovica, koji će kao centar za posjetitelje doprinijeti razvoju turizma na području općine Špišić Bukovica i cijele Virovitičko-podravske županije.

IMG 5402

U sklopu radnog posjeta, ministar Marko Pavić, njegov pomoćnik Dragan Jelić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, u pratnji domaćina, predvođenih županom Igorom Androvićem, saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, kao i gradonačelnikom grada Virovitice Ivicom Kirinom, obišli su neke od najznačajnijih kapitalnih projekata na području županije. Obišli su  Dvorac Pejačević u Virovitici i gradski park, Razvojnu agenciju VIDRA, jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj, te Dvorac Janković, budući Centar za posjetitelje u Suhopolju. (www.icv.hr, ml, vpz.hr; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”548282″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content