Ministri Ivan Malenica i Zdravko Marić s hrvatskim županima: Od 1. siječnja građanima brža i učinkovitija javna uprava

Nakon niza operativnih sastanaka u svim hrvatskim županijama, ministar uprave Ivan Malenica i ministar financija Zdravko Marić, u četvrtak 19. rujna u Hrvatskoj zajednici županija, održali su zajednički sastanak s hrvatskim županima, među kojima je bio i virovitičko-podravski, Igor Andrović. Ministri su iznijeli daljnje upute oko povjeravanja poslova ureda državne uprave, a u naredna tri mjeseca ministarstva i županije usuglasit će nekoliko važnih akata kako reforma bila uspješno provedena.

viber image 2019 09 19 21 09 10

Povjeravanje poslova ureda državne uprave županijama za građane znači da će više od dvjesto poslova – što upravnih, što neupravnih, od 1. siječnja 2020. godine moći obavljati na jednome mjestu. Ovom reformom nastoji se pojednostaviti dobivanje potrebne dokumentacije u upravnim područjima gospodarstva (obrt, trgovina, turizam), društvenih djelatnosti (školstvo, kultura, hrvatski branitelji, sport), opće uprave (registri birača, prijave, državne matice) te imovinsko-pravnih odnosa (izvlaštenje nekretnina, utvrđivanje prava vlasništva na turističkom i ostalom građevinskom zemljištu). Županijama se ne povjeravaju poslovi nadzora i to u tri segmenta – upravnoj inspekciji, upravnom nadzoru i nadzoru zakonitosti općih akata jedinica lokalne samouprave.

big 89UyH1uwo0N60OOVP61p

Organizacijski i financijski aspekt reforme zahtijevao je promjenu 66 zakona, a u sljedeća tri mjeseca županije će donijeti odluke i pravilnike kako bi se pripremili sporazumi o povjeravanju poslova, a operativni koraci definirani su na sastanku. Sporazumima koje će Ministarstvo uprave potpisati sa županijama, državni službenici prijeći će u status službenika u jedinici lokalne i područne samouprave te će odrađivati poslove sukladno ustrojstvu svake županije.

big KZ5C3qlWRgvtFKwisk0S

Za financiranje ove reforme osigurana su sredstva iz državnog proračuna i to 350 milijuna kuna, a s dodatnih 150 milijuna kuna za otpremnine djelatnicima ureda državne uprave smanjit će se ukupan broj službenika. U sljedećem koraku očekuje se da oni izjasne po pitanju ponuđenih otpremnina kako bi se napravila financijska raspodjela po županijama sukladno preuzetim poslovima, ali i službenicima i namještenicima. Raspravljano je i o brojnim tehničkim detaljima reforme – od izrade proračuna do Odluka o ustrojstvu županija, a s ciljem da od 2. siječnja građani nemaju prepreka, već efikasniju uslugu.

big aYg5rc0K6EipczQTOZJY

Podsjećamo, do 2001. godine poslove ureda državne uprave obavljale su županije, a ponovno povjeravanje tih poslova županijama građanima će osigurati brži i jednostavniji pristup različitim administrativnim uslugama. (www.hrvzz.hr, Fotografije: Melita Pavlek i Iva Pintauer Šmit)

big wNc6Ssa9En8R1j4AZA4z

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content