Ministrica poljoprivrede uručila 17 kombija vatrogascima iz cijele Hrvatske, a među njima su DVD-i Suhopolje, Špišić Bukovica i Gradina

Temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede uručilo je preostalih 17 novih kombi vozila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici. Među DVD-ima, koja su dobila vozila su i tri s područja Virovitičko-podravske županije, odnosno DVD-i iz Suhopolja, Špišić Bukovice i Gradine.

Inače, tijekom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 40 milijuna kuna čime su ukupno nabavljena 74 vozila (28 pick-up vozila i 46 kombi vozila) za vatrogasne zajednice diljem Hrvatske, financirano je osposobljavanje 6.000 vatrogasaca, a u završnoj fazi je nabava 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce. Kako bi se osigurala kontinuirana pomoć vatrogasnim postrojbama, a time i bolja zaštita i očuvanje hrvatskih šuma, Ministarstvo poljoprivrede planira izradu novog programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica te sklapanje novog četverogodišnjeg programa između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice.

viber image 2019 09 20 15 39 06 Custom

– Ministarstvo poljoprivrede skrbi o hrvatskim šumama, jednom od najvrjednijih nacionalnih bogatstava, stoga je nužno našim vatrogascima osigurati dobre uvjete rada. Sada smo zajedno s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u pripremi novog dugoročnog sporazuma kojim ćemo u iduće četiri godine financirati osposobljavanje i potrebnu opremu. Vjerujemo da će ova mjera, uz novi sustav video nadzora protupožarnim kamerama u četiri dalmatinske županije, kojeg smo financirali lani s 20 milijuna kuna, kao i sa 6 bespilotnih letjelica koje smo ove godine nabavili kroz ribarstveni EU fond, dugoročno osigurati bolju operativnu sposobnost hrvatskih vatrogasaca, a time i bolju zaštitu naših šuma – istaknula je prilikom uručivanja ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

viber image 2019 09 20 18 21 39a Custom

Dodijeljena ograničena namjenska sredstva rezultat su nove raspodjele sredstava prikupljenih od naknade za općekorisne funkcije šuma kako je definirano novim Zakonom o šumama. Sada se umjesto 5 posto za vatrogasne postrojbe i zaštitu od požara izdvaja 20 posto ukupno prikupljenih sredstava, što je na godišnje povećanje s dotadašnjih 10 milijuna kuna na 40 milijuna kuna. Osim vatrogasnih jedinica u kršu, sredstva su sada dostupna prvi put i vatrogasnim jedinicama s područja cijele Republike Hrvatske. Naime, tijekom protupožarne sezone vatrogasne postrojbe s kontinenta dislocirane su na priobalju i otocima kao ispomoć i sastavni su dio sustava vatrogastva u borbi protiv požara otvorenog prostora.

viber image 2019 09 20 15 39 08 Custom

– Svjedočimo i radujemo se danu kada se dijele vatrogasna vozila, kada naše vatrogasne snage dobivaju novu potporu za rad i vatrogasnu aktivnost. Čestitam Vam na dobro odrađenoj i uspješnoj sezoni i čestitam Ministarstvu poljoprivrede na čelu s ministricom Marijom Vučković koje poznaje problematiku vatrogasaca i uvijek su potpora za naše aktivnosti. Ovaj program opremanja i osposobljavanja ide naprijed jer smo pred potpisivanjem još jednog važnog ugovora temeljem kojeg će se nabaviti nova vatrogasna vozila – izjavio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader te zaželio vatrogascima da im vozila više služe za vježbe i obuke, a manje za intervencije.

(poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content