NAJBOLJI OD 79 UZORAKA Zlatna žlica za najbolji med 9. sajma Agroexpo pripala Ćamilu Koštrebi iz Lipovca

Zlatna žlica za najbolji med na 14. županijskom ocjenjivanju meda, sajmu meda i pčelinjih proizvoda te 11. međunarodnom ocjenjivanju meda, a sve u sklopu 9. sajma agro proizvoda i opreme Agroexpo 2019. pripala je Ćamilu Koštrebi iz Lipovca.

Među 79 uzoraka, njegov bagremov med ocijenjen je najboljim i najkvalitetnijim te je zasluženo osvojio Zlatnu žlicu. Ovu prestižnu nagradu, zbog odsutnosti Ć. Koštrebe, preuzeo je njegov prijatelj Ivan Pemper.

Priznanja najboljima uručili su potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Darko Knežević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak.

MG 4293

Prema objavljenom javnom pozivu na natjecanje je pristigao 81 uzorak meda. Nakon provedenih analiza, koje su obavljene na Zavodu za javno zdravstvo “Sveti
Rok” Virovitičko-podravske županije, ustanovljeno je da su svi uzorci odgovarali
uvjetima Pravilnika o kakvoći uniflornog meda, dok dva uzorka, zbog povećanog udjela vode, nisu odgovarala uvjetima Pravilnika o medu. Ocijenjeno je ukupno 79 uzoraka meda, od čega 28 bagremovog, 26 cvjetnog, 15 uzoraka lipovog meda, tri uzorka meda od uljane repice, po dva uzorka kestenovog meda, medljikovca i suncokretovog meda te jedan uzorak meda od zlatošipke.

Senzoričko ocjenjivanje meda održano je prošlog tjedna u Udruženju obrtnika Virovitica, koje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s prof.dr.sc. Draganom Bubalom, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

MG 4290

Svih ovih godina, kao organizatori i pokrovitelji, uz Agroexpo su Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Virovitica, Hrvatska obrtnička komora – Područna obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.

STRUČNO PREDAVANJE “SUVREMENI PRISTUP PČELARENJU”

U isto vrijeme, u dvorani Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, održano je stručno predavanje na temu “Suvremeni pristup pčelarenju”, kojeg je vodio prof.dr.sc. Zlatko Puškadija s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Sve prisutne pčelare pozdravio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša te zahvalio svima kojima su se odazvali na ovo važno predavanje.

IMG 20190914 110234 Custom

-Čast mi je biti ovdje danas s vama i podijeliti neka svoja razmišljanja te skrenuti pažnju na neke nove stvari koje se događaju u svijetu pčelarstva. Također, čestitam nagrađenima koji su dokaz da je edukacija siguran put do uspješnog posla – rekao je prof.dr.sc. Zlatko Puškadija.

Stručno predavanje Z. Puškadija otvorio je dvojbom kroz koju prolaze svi pčelari, je li pčelarstvo hobi ili posao, zaključivši kako je pčelarstvo hobi koji donosi novac.

IMG 20190914 110407 Custom

-Pčelarstvo je gospodarska djelatnost koja ima za cilj proizvodnju pčelinjih proizvoda i njeni učinci su mjerljivi gospodarskim pokazateljima. S druge strane, držanje pčela nije gospodarska djelatnost i njezini učinci nisu mjerljivi gospodarskim pokazateljima već emocijama. Ukoliko se pčelar odluči pčelarstvo promatrati kroz oči ekonomske zarade, onda moraju biti poznati ciljevi proizvodnje, poznavanje tehnoloških procesa te se moraju zadovoljiti tehnički, tehnološki i sanitarni preduvjeti za postizanje ciljeva proizvodnje kako bi konačan rezultat bio med savršene kvalitete – zaključio je Puškadija.

(www.icv.hr, lmh, foto: L. Martinko-Hock i M. Rođak)

[g-gallery gid=”550586″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content