Obilježena 24. obljetnica oslobođenja grada Jajca: Žrtva iz ljubavi neće biti zaboravljena

Na jučerašnji dan, prije pune 24 godine, hrvatske vojne snage u vojno-redarstvenoj operaciji Maestral oslobodile su hrvatski kraljevski grad Jajce.

U oslobođenju Jajca, u združenoj akciji Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća, koja je trajala nešto više od dva dana, veliki obol pod zapovjedništvom Renata Romića dali su i pripadnici 81. gardijske bojne iz Virovitice.

IMG 4400 Custom e1568468961786

Tim povodom, jučer (petak) su kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima virovitičke 81. gardijske bojne “Kumovi” na Plivskom jezeru, a nakon toga i na Spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu Jajca položili vijence i zapalili svijeće izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek Golinac te obitelji stradalih hrvatskih vojnika i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije.

IMG 4555 Custom e1568468946534

U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio fra Vinko Marković, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Luke i župnik župe Uznesenja BDM. Nakon toga, svečano je razvijena zastava hrvatskog naroda na tvrđavi. Na kraju je održana svečana akademija u Domu kulture, u čijem predvorju je organizirana foto izložba poginulih branitelja.

IMG 4831 Custom

-81. gardijska bojna je ovdje došla u zajedništvu s 2. gardijskom brigadom Hrvatske vojske, oslobodila grad Jajce i produžila s napadom prema Mrkonjić Gradu, a zatim i Banja Luci te na tom potezu do hidrocentrale Jajce 2. U tom širokom rasporedu imala je veliku zadaću, ali i ogromne gubitke. Ta je postrojba podnijela veliku žrtvu i to se ne smije zaboraviti – rekao je između ostalog izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Josip Đakić, jedan od govornika na svečanoj akademiji i dodao kako je iznimno časno biti u Jajcu te da će Hrvatska vječno brinuti o položaju svog naroda u BiH.

Oslobođenje Jajca izvršeno je u sklopu operacije Maestral koja je počela 8. rujna, a grad Jajce je oslobođen 13. rujna 1995. godine.

(www.icv.hr, foto: M. Šolc)

[g-gallery gid=”550655″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content