OPĆINA GRADINA Obilježena 28. obljetnica oslobođenja Karaule u Novom Gracu

Jučer (nedjelja) je u Novom Gracu obilježena 28. obljetnica oslobođenja Karaule, jednog od prvih oslobođenih vojnih objekata u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenca i svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima pored gradinske crkve, a središnje događanje održano je na Karauli u Novom Gracu, gdje su se okupljene braniteljske udruge s područja cijele Virovitičko-podravske županije prisjetile akcije osvajanja Karaule koja je započela u sumrak 14. rujna 1991. godine, a završila sljedećeg dana u prijepodnevnim satima.

O danu oslobođenja govorio je Marin Viljevac, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca domovinskog rata klub Brezovica, koja je uz UHBDDR klub Gradina i Općinu Gradina bila organizator ovog obilježavanja.

IMG 20190915 163845

Tog 14. rujna takozvana Gradinska četa koju su činili dragovoljci iz Gradine, Brezovice, Detkovca, Bačevca, Rušana i Novog Graca te pripadnika policije, pod zapovjednišvom Ante Poljaka i Slave Dečaka i pod zastavom 50. samostalnog bataljuna, krenula je u akciju oslobađanja Karaule, koju su sljedećeg dana u prijepodnevnim satima i osvojili.

IMG 20190915 163640

U samoj akciji, koja je bila koordinirana s akcijom oslobađanja Karaule u Terezinom Polju, nije bilo stradalih, a nakon izmjenjene vatre s obje strane nastala je samo neznatna materijalna šteta. Svim prisutnim braniteljima obratili su se načelnik općine Gradina Marko Ajček, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak i član Mjesnog odbora Novi Gradac Željko Budiša koji su ukazali na važnost prisjećanja Domovinskog rata da se žrtva hrvatskih branitelja nikada ne zaboravi. (www.icv.hr, ml)

[g-gallery gid=”550939″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content