ODRŽAN 9. AGROEXPO Domaća ulja, kvalitetan med i prirodna kozmetika od ljekovitog bilja preplavili štandove

Danas (subota) s početkom u 9 sati kod Gradske tržnice svečano je otvoren deveti sajam agro proizvoda i opreme Agroexpo 2019.

Ovogodišnji sajam objedinio je 16. županijsku izložbu voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, 14. županijsko ocjenjivanje, izložbu meda i pčelinjih proizvoda, 11. međunarodno ocjenjivanje meda, 9. izložbu ljekovitog bilja te 9. izložbu vina.

Okupljene, među kojima su bili saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa zamjenicima Vlastom Honjek-Golinac i Damirom Marenićem, zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Darko Knežević, pozdravio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša.

agroexpo 2019 2

– Sajmovi i izložbe su jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih kvalitetnih proizvoda, osobito onih tradicionalnih i autohtonih kakve danas imamo priliku vidjeti danas na Agroexpu. Hrvatska gospodarska komora organizira nastup za poduzetnike na velikom broju sajmova i izložbi čime će se promijeniti, i želi se promijeniti, svijest potrošača da kupuju i konzumiraju domaće kvalitetne proizvode jer na taj način, osim što će jesti zdrave namirnice, pomažu i našim poljoprivrednim proizvođačima – rekao je Z. Pleša te poželio izlagačima uspješan nastup na sajmu, a posjetiteljima da uživaju u kvalitetnim proizvodima.

Posjetiteljima se obratio i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Darko Knežević koji je istaknuo kako, prema navodima statistika, 83 posto stanovnika zapadnog svijeta nije kušalo eko proizvode.

agroexpo 2019 4

– Sve više sam uvjerenja kako poznajem dvije Hrvatske, jednu onu južniju u kojoj se prodaje sve višestruko skuplje i ovu Hrvatsku koja prodaje svoje proizvode ispod cijene a nerijetko ovi kvalitetni proizvodi završavaju i kao hrana za stoku. Unazad nekih desetak godina se provlači ona teza o spajanju plave i zelene Hrvatske. Mislim da bi svi zajedno trebali činiti više kako bi zaista povezali te dvije Hrvatske, kako ne bi uvozili proizvode na naš Jadran kako bi ovi ljudi mogli definitivno plasirati svoje proizvode u koje je uloženo puno truda – zaključio je Darko Knežević te obećao kako će Hrvatska gospodarska komora i nadalje podupirati sve one koji nešto proizvode.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin pozdravio je okupljene te istaknuo važnost zajednice i reklamiranja domaćeg proizvoda.

agroexpo 2019 51

– Mi sada svi, ako želimo krenuti naprijed, trebamo reklamirati ovo što imamo, što nam je Bog dao a to su dobre ruke, dobra hrana i tradicija i svi se moramo uključiti. Danas ovdje, osim vas proizvođača i nas iz politike, trebaju biti turističke zajednice, predstavnici hotelijera i svih onih koji mogu koristiti ove proizvode kako bi ih vi mogli nastaviti tržiti tokom cijele godine – zaključio je gradonačelnik te dodao kako su jedino tržnice mjesta na kojima građani mogu kupiti prave domaće proizvode od domaćih proizvođača.

Nekoliko riječi je sa prisutnima podijelio i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

– Naša županija je pretežno poljoprivredna županija, od 2000 kvadratnih kilometara gotovo 1000 kvadratnih kilometara su plodne oranice. Zbog toga smo, kao županija, usmjereni na poboljšanje uvjeta kako bi osigurali našim poljoprivrednicima što bolje uvjete za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Zadnjih godinu, dvije dana svjedoci smo kapitalnih investicija u poljoprivredi na području naše županije tako da je završeno preko 2000 hektara površina pod navodnjavanjem, još toliko se projektira i dio je već u izvođenju – rekao je D. Žužak te dodao kako se kroz proračun pomaže malim poljoprivrednicima kojima je osigurano pola milijuna kuna za potpore a sve sa ciljem kako bi ih se zadržalo u ruralnim krajevima.

agroexpo 2019 31

Deveti po redu Agroexpo sajam otvorio je saborski zastupnik Josip Đakić koji je rekao kako vjeruje da će se sajam u budućnosti proširiti na još veće prostore i doseći nivo sajma kao što je to Viroexpo koji okuplja glave čimbenike iz cijele Hrvatske ali i Europe i svijeta.

– Vjerujemo da je i moj kolega zstupnik, a dosadašnji ministar poljoprivrede, učinio znatni iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji pravovremenim poticajima, poticanjem tehnološkog napretka uz potporu države i EU fondova kako bi imali što bolju mehanizaciju. Jednako tako, da je zakon o poljoprivrednom zemljištu dosegao ono da gradovi i općine upravljaju zemljištem i dodjeljuju onima koji ga stvarno obrađuju i na njemu proizvode najbolje proizvode – rekao je J. Đakić.

agroexpo 2019 22

– Vjerujemo da će tako u daljnjem slijedu sve zakonske pretpostavke biti u cilju poticanja poljoprivredne proizvodnje kako bi bili imali najkvalitetnije proizvode koje će tražiti cijeli svijet. To je cilj koji se treba postići u zajedništvu i harmoniji, cilj koji treba omogućiti da ovaj težački posao bude i vrednovan pravom cijenom – zaključio je saborski zastupnik Đakić, istaknuo kako želi da se te ideje i ciljevi pretvore u stvarnost te i službeno otvorio sajam.

OPG GORDANA GRGIĆ KOKORIĆ IZ SLATINE SVE BOLESTI LIJEČI PERGOM

Na jednom od mnogih štandova na kojima su izlagači izložili svoje proizvode našla se i obitelj Kokorić iz Slatine.

Ljubav prema prirodi prerasla je u ljubav prema pčelama i medu. Danas obitelj Kokorić proizvodi med raznih vrsta pa se tako na njihovom štandu danas mogao isprobati cvjetni med, med od bagrema i suncokreta. Med suncokreta privlačio je poglede prolaznika pa su izlagačice, mama Gordana i kćer Elizabeta prolaznicima spremno odgovarale na sva njihova pitanja. Znaju, kažu, koliko je med zdrav pa se onima koji to žele, trude pojasniti proces proizvodnje meda.

IMG 20190914 113030 Custom

Uz med, pelud, sapune na bazi ugljena, kozjeg mlijeka i meda, saće utopljene u med našla se i perga – pčelinji kruh, odnosno fermentirana pelud kojom se hrane pčele. Pored matične mliječi, perga je, najljekovitiji i najskuplji proizvod pčela. Pčelari kažu kako je, za razliku od obične peludi, fermentirana 10 puta hranjivija.

-Perga je fermintiran peludni prah kojega su pčele smjestile u ćelije saća, a pri tom mu dodale određene kvasce, enzime, fermente, te ostavljen nekoliko dana a sazrijeva. Pčele saće pune dvije trećine pergom, onda ga pokrivaju slojem meda, pa on kao takav ostaje konzerviran – otkriva nam Gordana Grgić Kokorić, vlasnica istoimenog OPG-a koja pregu iz saća vadi vlastoručno.

IMG 20190914 113050 Custom

Blagotvornost perge za organizam

U vrijeme alergija, mnogi osjetljivi na pelud kako ambrozije, rado će posegnuti za pergom ne bi li im olakšala muke. Ovaj pčelinji proizvod utječe na imunitet te ga svakodnevnom upotrebom osnažuje. -Najčešći potrošači perge su majke koje je redovito kupuju za svoju djecu kako bi im osnažile imunitet – kaže G. Grgić Kokorić te dodaje kako joj je cijena potpuno opravdana.

Perga sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljikohidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača stijenke krvnih žila pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe. Također, koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u liječenju alkoholizma i psihičkih oboljenja, pa je perga vrlo tražen proizvod na tržištu.

IMG 20190914 113133 Custom

Ovogodišnji sajam, za koji se prijavio 131 izlagač, organizirali su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK ŽK Virovitica, HOK POK Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, podružnice Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, ea, lmh, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”550534″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content