Povodom 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa u petak 20. rujna u Dravskoj priči će se održati “Zajedno za zeleni pojas”

U petak 20. rujna, povodom 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa, Javna ustanova organizira nacionalnu proslavu za sudionike s lokalne, regionalne i prekogranične razine, koja će se održati u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima, a pod nazivom “Zajedno za zeleni pojas”. Početak je u 10,00 sati. Cilj proslave je promocija Europskog zelenog pojasa i zajedničkog prirodnog nasljeđa duž nekadašnje željezne zavjese. Planiranim aktivnostima namjera je povećati svijest javnosti o Europskom zelenom pojasu kao ekološkoj mreži koja povezuje visoko vrijedne prirodne i kulturne krajolike, poštujući ekonomske, socijalne i kulturne potrebe lokalnih zajednica. Osim edukativnog programa i prezentacije Europskog zelenog pojasa, posjetitelji će do 16,00 sati moći sudjelovati u brojnim tradicijskim igrama i radionicama za djecu i odrasle, provozati se biciklima područjem Europskog zelenog pojasa te sudjelovati u nastajanju milenijske fotografije povodom 30. obljetnice Europskog zelenog pojasa.

Partneri na događaju će biti: Virovitičko-podravska županije, Općina Čađavica, Općina Sopje, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, susjedne javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije te mađarski Nacionalni park Dunav-Drava. Europski Zeleni pojas je vrijedan ekološki koridor koji se razvio na području nekadašnje Željezne zavjese te predstavlja okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos Zelenoj EU infrastrukturi. Ovom proslavom Republika Hrvatska priključuje se obilježavanju 30. godišnjice uspostavljanja Europskog zelenog pojasa u tjednu od 18. do 24. rujna 2019. godine u 24 zemlje Europe – članice Asocijacije Green Belt of Europe. (virovitica-nature.hr, vpz.hr)

Zajedno za Zeleni pojas program1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content