Profesor povijesti iz Orahovice Dino Mataz promovirao roman o Domovinskom ratu “Nad Papukom nebo proplakalo”

U prepunom hotelu ”Ružica” u Orahovici, mladi profesor povijesti iz Orahovice, Dino Mataz promovirao je svoj prvi roman pod naslovom ”Nad Papukom nebo proplakalo” s temom Domovinskog rata u Orahovici. Iako je rođen 1995. u vrijeme Bljeska i Oluje, dakle samog kraja rata, Dino je u svom romanu do u detalj pretresao događanja prije samog početka i za vrijeme Domovinskog rata kroz koji prolaze tri izmišljena lika, Orahovčanina u kojima se svatko od žitelja ovo grada podno Ružice, a koji su proživjeli strahote rata, može prepoznati.

O Dini i njegovom uratku na predstavljanju su pričali jedan od njegovih mentora Goran Sokol, suradnik i lektor, profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti Goran Živković te također suradnik i autor predgovora u romanu Vladimir Grgurić. Dino u predstavljanju knjige nije želio puno otkriti što se sve kroz priču događa, kako bi čitateljima bilo zanimljivije.

2709dinomataz 2

– Kada sam počeo studirati, od početka mi je glavna preokupacija bila Domovinski rat obzirom da mi je i otac bio branitelj, a prošle godine sam intenzivnije o tom vremenu počeo pričati s Miroslavom Gazdom orahovačkim kroničarom ratnih vremena kako Domovinskog, tako i II. svjetskog rata. Tako mi je pala ideja da bih mogao tako nešto napisati, a onda sam počeo još jače ”kopati” priče i svjedočanstva, puno su mi pomogli mentori ratni zapovjednik i dozapovjednik 2. Bojne 132. brigade Ivan Husnjak i Goran Sokol te čovjek koji je prepun podataka iz toga vremena, Ivan Grgurić. I tako je sve krenulo, uz pomoć svojih prijatelja i suradnika, sve sam skupa složio i eto ukoričio – započeo je priču Dino te nastavio kako se odlučio pisati o vremenu u kojem nije živio i nije upoznao vlastitim očima i srcem.

– Zapravo lako, jer sam ovaj roman posvetio upravo njima, hrabrim hrvatskim braniteljima koji su obranili moj zavičaj, moju Orahovicu, moju Hrvatsku. Nekako se uvijek osjećam dužan njima što su stvorili našu prelijepu Domovinu i ovo je najmanje što ja za njih mogu učiniti. Pitali su me mnogi hoće li se nastaviti jer knjiga ima kraj koji to nije ili je, neka čitatelj sam prosudi jer u tome i odgovor na to pitanje. Ono što je sigurno, i dalje nastavljam s projektima, filmovima, istraživanjima o Domovinskom ratu jer to vrijeme i hrvatski branitelji te njihova žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni – rekao je Mataz.

Promocija Dino Mataz 1

Na kraju večeri pohvalno o Dini kao mladiću koji nije okrenuo leđa, već široko raširio ruke i svoje srce svojom Domovini i njenoj bliskoj, slavnoj povijesti, pohvalno su se izrazili zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, pročelnica JUO grada Orahovice Marija Šafer te predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i HVIDR-e VPŽ Mato Bubaš. Promocija je održana uz, kako i dolikuje,  tamburašku pratnju, odličnim izvedbama Davida Štefančića i Denisa Jurišića iz Feričanaca. Promocija je po Dininoj želji, zaključna polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, u središtu Orahovice. Dino Mataz je kao i svi njegovi vršnjaci, čovjek modernog vremena, širokog svjetonazora, ali mladić koji zna voljeti svoje i primjer kako mladi itekako mogu i trebaju čuvati te moraju prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrabrosti hrvatskih branitelja. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content