STEM tjedan u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica: 3D printer za osnovnoškolce proizveo Batmanov znak

Jučer (petak) se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica povodom zadnjeg dana STEM (Science, technology, engineering, mathematics) tjedna za niže razrede osnovne škole održala još jedna radionica.

Dok su u ponedjeljak i srijedu osnovnoškolci mogli učiti o micro:bitovima (mikroračunalima) u petak je glavna zvijezda radionice bio 3D printer, to jest upoznavanje s njegovom tehnologijom.

20190920 171847 Custom

U virovitičku knjižnicu 3D printer je nedavno stigao zahvaljujući zadovoljavanju uvjeta projekta “Digitalni građanin” Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u kojemu je 170 knjižnica u regiji opremljeno edukacijskom tehnologijom s ciljem transformacije knjižnica u digitalne, inovacijske i obrazovne centre lokalnih zajednica. Nakon održanih potrebnih radionica o korištenju micro:bita, edukacija knjižničara, izvještaja o provedenim aktivnostima te motivacijskog pisma, Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica postala je dom 3D printera koji je jučer, na veliko dječje oduševljenje, pred njima izradio Batmanov znak.

Učenici drugog razreda Osnovne škole Vladimira Nazora sa učiteljicom Romanom Brajković i sedmaši Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u pratnji knjižničarke Vesne Zvečić tako su kroz tri dana radionica i čari moderne tehnologije naučili nešto više o svijetu micro:bitova, kako programirati LED svjetlo te kako zapravo funkcionira 3D printer.

20190920 173922 Custom

Sudeći prema dječjim reakcijama ali i zapažanjima knjižničarke Mirjane Kotromanović, ova radionica je bila pun pogodak.

– Djeca su oduševljena, i ovi koji su se već u školi susreli s osnovama micro:bitova ali i ovi koji nisu. Došli su drugi dan sa roditeljima, pokazivali su im doma kako se to programira – kaže M. Kotromanović.

20190920 174149 Custom

– Cilj svega toga je da djeca shvate da je sve to nešto što im se inače doimalo apstraktno te da ih se potakne od najranije dobi tim nekakvim deficitarnim zanimanjima jer toga ima jako malo, svima to djeluje jako teško i nevjerojatno a u stvari kad ih se od malena uči tomu onda to bude prirodnije i prihvatljivije – zaključuje.

(www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”551844″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content