Strah vas je trudova, imate 100 pitanja i treba vam podrška? Zovite Valentinu Polić, jedinu doulu na našoj županiji

Ona se zove Valentina Polić, dolazi iz Suhopolja, simpatična je, draga i stručna primalja, mlada majka dviju djevojčica i zasad je jedina doula na području Virovitičko-podravske županije. Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači „žena koja služi“, a u Valentininom slučaju to znači da će trudnicu i majku koja ju odabere za svoju pomoć pri porodu pratiti u stopu podrškom, savjetima i konkretnom pomoći. Bit će joj, kako sama kaže, stručna pomoć, prijateljica, netko na koga se u potpunosti može osloniti.

ZA UGODAN, SIGURAN I LIJEP POROD

– Moj zadatak je pomoći ženi što bezbolnije, opuštenije i ljepše proći kroz porod, kao i prije i nakon tog posebnog trenutka u životu. S trudnicom se sastajem dva puta prije samog poroda, lijepo se upoznamo, otkrijem koja su njena očekivanja, strahovi, želje, a i na samom sam porodu, koliko god on traje. Nakon toga, u stalnom smo kontaktu, porukama, pozivima. Kad dođe dan poroda, ja sam s njom, mogu doći i ranije, kod kuće, možemo se naći u rodilištu, kako god joj paše. Ako porod traje 12 sati, ja sam s rodiljom 12 sati u rađaonici i ima svu moju potporu. Kasnije sam s njom sat vremena nakon poroda, a uvijek me može angažirati i za pomoć pri dojenju, kao i oporavku nakon poroda – priča nam u dahu Valentina, inače školovana viša medicinska sestra i nastavnica stručnih predmeta smjera medicinski tehničar/medicinska sestra u Tehničkoj školi Virovitica.

Doula ne mora nužno biti žena medicinske struke, no u Valentininom slučaju to je samo plus.

– Kao doula, tu sam kako bih rodilji pomogla proći kroz sva porođajna doba, izmasirala je, napravila aromaterapiju, dodavala obloge, mokre gaze, omogućila joj pilates loptu, sve što treba da joj bude lakše, bezbolnije i da se osjeća sigurnom. Ako treba, pričat ćemo, pjevati, ako treba, molit ćemo se, jer ženama je to jako važno, osjećati se sigurnom u tim trenutcima. Ja nisam klasična primalja, one imaju itekako puno svog posla na odjelu, ja sam nešto poput stručne prijateljice, partnerice, žena koja je uz ženu i koja će dati sve da joj to iskustvo učini što lakšim i ljepšim – poručuje Valentina.

Tečaj je završila u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge doula i zasad je jedina licencirana doula na našem području. Na raspolaganju je, kaže, svim onim ženama koje planiraju roditi na rodilištu virovitičke Opće bolnice.

VAŽNO POVJERENJE

Kod doule i trudnice važno je povjerenje, ističe Valentina, bitno je da se dogodi onaj „klik“ između dvije osobe. Poručuje da trudnica koja je odabere za svoju doulu dobiva njeno vrijeme, stručnost, bezrezervnu podršku.

– To znači da mi u bilo koje doba dana ili noći može poslati poruku ili me nazvati ako ima bilo kakvih pitanja, nedoumica, ako joj nešto nije jasno, ako se nečega boji. U posljednjim tjednima pred porod ja se čak javljam „svojoj“ trudnici, mogu li npr. na dva sata u kino, u slučaju da me zatreba, da zna gdje sam, a da i ja znam u svakom trenu kako je ona, kako se osjeća – simbolično objašnjava doula Valentina.

dula 2 Custom

Budući da je i sama majka, koja je djevojčice rodila carskim rezom, na usluzi je, ističe, i majkama koje će na isti način svoje novorođenče donijeti na svijet. Neovisno je li riječ o porodu uz pomoć epiduralne anestezije ili pod općom anestezijom.

– Uz dozvolu liječnika mogu prisustvovati porodu, biti potpora ako je riječ o epiduralnoj anesteziji, odnosno odmah nakon buđenja majci stisnuti ruku, poručiti kako je sve prošlo, odgovoriti na neka pitanja, biti podrškom ako je riječ o općoj anesteziji. Najvažnije je da u mene imaju povjerenja jer ja sam tu isključivo za njih – požrtvovno kaže Valentina, koja ističe kako je prisutnost doule kod carskog poroda i nakon njega jako korisna, osobito kod pitanja dojenja.

BROJNE PREDNOSTI ZA RODILJU

Inače, iskustvo i znanstvene studije pokazuju da kod poroda doula za rodilju donosi niz važnih prednosti: manje komplikacija, trudovi traju kraće, smanjuju se negativni osjećaji pri porodu, smanjuju se potrebe za dripom, vakuumom i carskim rezom. Nakon samog poroda majke se osjećaju sigurnije i zbrinutije, imaju više uspjeha u dojenju i manje obolijevaju od postporođajne depresije.

Budući da je riječ o službi u kojoj je osoba cijelo vrijeme na raspolaganju, Valentina ima i cjenik, koji je prilagođen našem podneblju i našim mogućnostima, kaže.

– Pritom moram reći, moja je ljubav bezuvjetna, kao i sve moje znanje i podrška, a cijene će biti prilagođene našim mogućnostima, nisu kao u Zagrebu ili većim gradovima. Napominjem da uz dva susreta, porod i posjet nakon poroda, u moju službu doule ulaze i nebrojeni pozivi, poruke, svaki savjet koji mogu dati, tako da se nadam kako će ovu priliku trudnice, rodilje i majke prihvatiti, a kako bi iz rodilišta, uz neprocjenjivo malo biće u rukama, kući donijele samo lijepe uspomene – toplo poručuje Valentina, koja kaže kako ju se može naći putem društvenih mreža.

Ne može pomagati pri porodima kod kuće

Iako je u razvijenijim zemljama praksa da doule mogu biti pomoć trudnici koja se odluči na porod kod kuće, u Hrvatskoj su takvi slučajevi rijetkost.

– Doula u pravilu može biti na porodu kod kuće, ali taj porod mora biti sa medicinskom asistencijom, odnosno s licenciranom primaljom koja taj porod vodi. U slučaju da nema medicinske asistencije, doula mora raskinuti ugovor s rodiljom i ne smije sudjelovati na takvom porodu, radi zaštite sebe, drugih doula i daljnjih komplikacija – objašnjava Valentina Polić. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content