U Poljskoj se održava 8. forum poljskih i hrvatskih regija na kojem sudjeluje i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije

Osmi susret poljskih i hrvatskih regija održava se od 12. do 14. rujna u gradu Zielona Góra u Lubuškom vojvodstvu. Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke VII Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Poreču 2018. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, inovacije u gospodarstvu, digitalizaciju javne uprave i javno-privatno partnerstvo.

– Ove teme su bitne jer su hrvatska i poljska regionalna samouprava pokretači gospodarskog razvoja koji počinje u lokalnoj zajednici i preslikava se na nacionalnu razinu. A bez navedenih tema nema niti gospodarskog razvoja. Stoga, županije teže ostvariti sve mogućnosti koje im se pružaju i koje velikim dijelom i same stvaraju. Ovaj je Forum najbolji pokazatelj kako bi zemlje unutar Europske unije trebale surađivati, stvarati prijateljske odnose, razmjenjivati iskustva i biti primjer jedne drugima – uvodno je istaknuo predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

poljska 5Na Forumu sudjeluje i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, u kojem su župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i predsjednik Županijske skupštine VPŽ, Miran Janečić.

Lubuško vojvodstvo jedino je vojvodstvo na čijem je čelu žena – maršal Elżbieta Polak.

– Ponosna sam što suradnja poljskih i hrvatskih regija traje kontinuirano, osobito uzimajući u obzir da smo proteklih godina povezali različite regije kroz teme koje odgovaraju potrebama s terena. Najvažnije je što učimo kako znanja o regionalnoj politici koristiti unutar nove financijske omotnice koja čeka Europu nakon 2020 – istaknula je Polak.

Inicijator ideje o povezivanju poljskih vojvodstava i hrvatskih regija je Jacek Protas, sadašnji potpredsjednik Odbora za lokalnu samoupravu i regionalnu politiku u Sejmu, a tadašnji maršal mazovjeckog vojvodstva:

– U doba pokretanja naše suradnje, Republika Hrvatska ulazila je u Europsku uniju i drago mi je što smo mogli biti uzor i stariji brat s obzirom na to da i sami znamo koliko je važno organizirano pristupiti ispunjavanju svih potencijala. Vojvodstva i županije od tada imaju bilateralnu suradnju – suradnju koja je otvorena, a zbog toga i plodna“.

poljska 1Skup je podržao Tomislav Vidošević, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj, ističući da su poljski turisti prošle godine bili četvrti najčešći posjetitelji Republike Hrvatske, ali i da je ideja u daljnjem razvoju poljsko-hrvatskih odnosa iskorištavanje poduzetničkih potencijala i ulaganje u Hrvatsku.

Kroz četiri panela raspravljat će se o budućnosti kohezijske politike, s naglaskom na smanjenja sredstava koja se odnose na regije, ali i nova pravila u sufinanciranju, zakonskoj regulativi javno-privatnog partnerstva, ali i digitalizaciji te inovacijama u gospodarstvu. (www.hrvzz.hr, Fotografije: Melita Pavlek, Iva Pintauer Šmit)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content