U Virovitici, Orahovici i Pitomači dvije godine nema smjera ”prodavač”, Slatina svijetli primjer 

Vrovitičko-podravska županija već niz školskih godina gotovo ne upisuje učenike srednje škole u smjer prodavač. Najveći je problem što u trgovačkim lancima rade osobe svih mogućih smjerova, no niti to nije njihova krivica obzirom da je za takav posao potrebno imati trogodišnje ili četverogodišnje obrazovanje bez obzira na smjer. Danas kao prodavači rade i cvjećari, mesari, automehaničari i slično, struka je pala u drugi plan, a kada se pogleda realno, u današnje vrijeme u trgovinama je dovoljno znati raditi na blagajni, a sve ostalo je običan fizički posao.

Ipak, struke nikad dosta, posebno u specijaliziranim prodavaonicama, tipa boja i lakova, tekstila, tu ipak treba netko tko kupca zna uputiti i dati mu pokoji savjet. Tu je svakako potrebna škola, iskustvo rada na praktičnoj nastavi i poznavanje teorije koju može pružiti samo školsko obrazovanje. No, u školama dolazi do problema jer učenici uopće ne pokazuju zanimanje za ovaj smjer pa time i profesori tih smjerova gotovo da nemaju posla.

U orahovačkoj Srednjoj školi ”Stjepan Ivšić” već drugu godinu za redom nema prodavača, zanimanja je bilo, ali ne dovoljno da bi se napravio jedan razred. Danas u toj školi postoji samo završni, maturantski razred.

– Mi smo ranijih godina spajali prodavače s drugim smjerovima, no to više nije dopušteno pa toga smjera evo, već drugu godinu nemamo. Srećom, pa ima zanimanja za smjer komercijalist koji je srodan pa neki profesori i dalje rade – kaže ravnatelj orahovačke srednje škole Zorislav Milković.

Ništa drugačija slika nije ni u Strukovnoj školi Virovitica u kojoj su svi smjerovi popunjeni, a za smjer prodavač, kao ni prošlih godina, nije bilo interesa. U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača situacija s tim smjerom je identična.

– I kod nas već drugu godinu za redom nemamo upisa u taj smjer. Problem doista postoji jer interes pokaže par učenika, a razred ne možeš popuniti. Definitivno će biti problema i sa profesorskim kadrom, bit će viškova jer ovoga smjera nema. U našoj školi zasigurno više nećemo niti nuditi ovaj smjer jer doista nema smisla – kaže ravnatelj pitomačke srednje škole Josip Ivoš. Kako će se ova priča rasplesti, hoće li nadležne institucije pomoći školama na bilo koji način, vidjet ćemo, no ako podvučemo crtu, onih pravih istinskih trgovaca i prodavača danas više u mladom kadru nema, a hoće li ih biti, vrijeme će pokazati.

Pozitivan primjer dolazi iz Slatine, iz Industrijsko-obrtničke škole gdje je ove godine upisano čak 19 prodavača.

– To je jako dobra brojka i nadam se da će opstati jer zna se dogoditi da neki prijeđu na polugodištu u druge smjerove, ali svakako smo zadovoljni – započinje ravnatelj škole Mladen Graovac te otkriva tajnu uspjeha upisa u ovaj smjer.

– Mi imamo jako dobru suradnju s trgovačkim lancem NTL koji nam je jako puno pomaže. Naime, svi naši učenici tamo imaju osiguranu praktičnu nastavu, osigurali su nam opremanje učionica koje izgledaju kao trgovine tako da učenici u svojoj školi mogu puno naučiti i doći spremni, kako na praktičnu nastavu tako i kada završe školu, dolaze spremni za posao. Zahvalni smo ovom trgovačkom lancu koje je imao razumijevanja – kaže ravnatelj Mladen Graovac. (www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content