Uoči stoljeća Župe sv. Josipa, slatinska župna crkva uskoro će zasjati u novom ruhu

U svetištu župne crkve sv. Josipa sa svake strane oltara i iznad njega postavljene su građevinske skele pa se misna slavlja održavaju u pomalo neobičnom ambijentu. Nikome to ne smeta jer su vjernici naviknuti da je u tijeku opsežna obnova i rekonstrukcija crkve, a nakon svakog zahvata dio po dio te izuzetne sakralne građevine zasja u ljepšem sjaju i ona postaje ljepša, uređenija i na vremenske uvjete otpornija.

Temeljitu obnovu crkve počeo je 2015. župnik vlč. Dragan Hrgić. Nakon stoljeća trajanja krovište je bilo u vrlo lošem stanju, prokišnjavalo je na više mjesta pa je te godine promijenjeno kompletno krovište i stavljena je krovna izolacija. Osobito je bila loša statika građevine, između cigala ispadao je pijesak i postojala je opasnost urušavanja crkve, a takvom stanju pridonijela je vlaga, koja je ponegdje dosegnula i dva metra visine. Zato je valjalo rješavati problem vlage pa je načinjen kompletan drenažni sustav oko crkve i sustav odvodnje površinskih voda.

m IMG 6423

Postavljanje unutarnjeg drenažnog sustava značilo je dizanje poda i kopanje unutrašnjosti crkve u dubinu, spajanje na vanjski sustav drenaže, nasipanje kamena, više slojeva betona te postavljanje toplinske i hidroizolacije. Kad se već sve to radilo, bilo je šteta u jedan takav objekt ne ugraditi i podno grijanje, pa je i to učinjeno. Zidovi, koji su bili obijeni kako bi se potpuno isušili, dobili su fasadu. Trenutačno je tijeku kompletna restauracija fresaka na zidovima, što znači da će se crkvi vratiti izgled identičan onome kakva je nekad bila. Također, ovih se dana postavljaju se vitraji koji su obnovljeni u Osijeku, tako da će dio crkve kod oltara biti u potpunosti obnovljen te će početak obilježavanja 100 godina Župe dočekati u punom sjaju.

m IMG 6432

– Osim vitraja koji se postavljaju, u unutrašnjosti crkve je u tijeku oslikavanje, vraćenje prvotnog oslika kako je crkva bila oslikana 1913. godine. Oslikavanje izvode restauratori iz Zagreba, pod vodstvom restauratorskog odjela u Požegi i Ministarstva kulture. U obnovu župne crkve sv. Josipa uključili su se, prije svega, vjernici najvećim dijelom, tu su i slatinski poduzetnici, Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnog razvoja, Virovitičko-podravska županija i Grad Slatina, i, naravno, Župa sv. Josipa – rekao nam je župnik Župe sv. Josipa Slatina i dekan Slatinskog dekanata, vlč. Dragan Hrgić te predstavio program proslave 100 godina Župe.

m IMG 6429

– Proslava stotog rođendana Župe sv. Josipa u Slatini započet će 4. listopada svetom misom u 18.30. Misu će predvoditi dugogodišnji slatinski župnik msgr. Vladimir Škrinjarić. Nakon mise je prigodni koncert. U subotu, 5. listopada, u 9.30 u Hrvatskom domu bit će održan znanstveni skup o Župi sv. Josipa i gradnji župne crkve. U nedjelju, 6. listopada, u parku 136. slatinske brigade je Dan župnog zajedništva i prigodni ručak. Svi su dobrodošli, župljani obje skatinske župe te svi dobre volje. U nedjelju, 20. listopada, u 10.30 je središnji dio poroslave, euharistijsko slavlje koje predvodi msgr. Antun Škvorčević, požeški biskup. Veliko hvala svima na pomoći u organizaciji proslave – dodao je vlč. Dragan Hrgić. (www.icv.hr, adf, pž; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”553920″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content