“ZAJEDNO ZA ZELENI POJAS” U Dravskoj priči proslavljena 30. obljetnica proglašenja Europskog zelenog pojasa

Danas (petak), povodom 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije organizirala je nacionalnu proslavu za sudionike s lokalne, regionalne i prekogranične razine, koja je održana u Informativno-edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima, pod nazivom “Zajedno za zeleni pojas”.

Cilj proslave bila je promocija Europskog zelenog pojasa i zajedničkog prirodnog nasljeđa duž nekadašnje “Željezne zavjese”. Provedenim aktivnostima namjera je bila povećati svijest javnosti o Europskom zelenom pojasu kao ekološkoj mreži koja povezuje visoko vrijedne prirodne i kulturne krajolike, poštujući ekonomske, socijalne i kulturne potrebe lokalnih zajednica.

m IMG 5453 Custom

Proslavi 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa u Dravskoj priči priključio se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– U svoje osobno i u ime Virovitičko-podravske županije svima bih poželio dobrodošlicu ovdje u Noskovcima, u Informativno-edukativnom centru Dravska priča. Mogli ste vidjeti što radi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije ovdje u Dravskoj priči, ali ovo još nije gotovo, tu će se još puno toga napraviti te se nadam da ćete uživati danas i da ćete i ubuduće dolaziti ovdje. Hvala svima što ste došli na proslavu 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa – rekao je župan Andrović.

Dobrodošlicu svim posjetiteljima Dravske priče na proslavi 30. obljetnice proglašenja Europskog zelenog pojasa poželjela je i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo te ih upoznala s programom proslave.

m IMG 5551 Custom e1569000186798

Posjetitelji su tako mogli nazočiti na predstavljanju Europskog zelenog pojasa, predstavljanju Informativno-edukativnog centra Dravska priča, mogli su obići poučne staze, voziti se kočijom, prošetati se do rijeke Drave, sudjelovati u radionicama, a za djecu i odrasle su bile organizirane sportske igre… Također, napravljena je milenijska fotografija, organiziran je i “bike tour”, a svojim nastupima događaj su uveličala Kulturno-umjetnička društva Podravina iz Čađavice i Podravac iz Sopja.

Partneri događaja bili su: Virovitičko-podravska županija, općina Čađavica, općina Sopje, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, susjedne javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije te mađarski Nacionalni park Dunav-Drava.

m IMG 5305 Custom

Europski zeleni pojas je vrijedan ekološki koridor koji se razvio na području nekadašnje “Željezne zavjese” te predstavlja okosnicu paneuropske ekološke mreže i daje značajan doprinos Zelenoj EU infrastrukturi. Ovom proslavom Republika Hrvatska priključila se obilježavanju 30. godišnjice uspostavljanja Europskog zelenog pojasa u tjednu od 18. do 24. rujna 2019. godine, koji se obilježava u 24 zemlje Europe, članice Asocijacije Green Belt of Europe.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”551758″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content