Započela energetska obnova zgrade Opće medicine u Virovitici

U zgradi Virovitičko-podravske županije održana je početna konferencija projekta – Energetska obnova zgrade Opće medicine u Virovitici u sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnom sektora“. Nositelj projekta energetske obnove je Virovitičko-podravska županija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.365.446,25 kn. Bespovratna EU sredstva su 819.485,75 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Početnom konferencijom započeli su i radovi te je predstavljen projekt koji će se provoditi tijekom 24 mjeseca. U tom periodu će se ugraditi toplinska zaštita ovojnice zgrade ( vanjska fasada i izolacija krovišta), postavit će se toplinska izolacija stropa prema tavanu, zamijeniti će se stolarija. Osim toga obavit će se i rekonstrukcija sustava grijanja, ugradit će se termostatski ventili, te postaviti dva solarna kolektora za pripremu tople vode. Inače, zgrada Opće medicine u Virovitici izgrađena je 1987. godine, te proračunom racionalne uporabe energije i toplinske zaštite postojećeg stanja utvrđeno je da svi građevinski dijelovi koji čine ovojnicu grijanog prostora ( zidovi na pročelju zgrade, strop prema tavanu, krovište, te prozori i vrata) ne zadovoljavaju propisane vrijednosti prolaska topline kroz dijelove građevinske konstrukcije.

Energetskom obnovom zgrade zadovoljiti će se propisane vrijednosti te će se smanjiti potrošnja energije za 75,75 %. Zgrada će prema trenutnom energetskom certifikatu razreda G zgrada prijeći u C razred. Ovim projektom se nastavlja ulaganje u zdravstvo na području Virovitičko-podravske županije, te zavšetkom projekta korisnici će dobiti bolje uvjete za liječenje, a naši liječnici bolje uvjete za rad- naglasio je Virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (ravidra.hr)