ZAVRŠEN PROJEKT Premijer Andrej Plenković i gosti u pratnji domaćina obišli novu zgradu laboratorija i Internističke dnevne bolnice

Premijer Andrej Plenković u pratnji ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, ministra državne imovine Marija Banožića, ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića, ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, saborskih zastupnika Josipa Đakića i Tomislava Tolušića, župana Igora Androvića, gradonačelnika Ivice Kirina i ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića te brojnih gostiju obišao je danas (utorak) novu zgradu bolnice, koja je izgrađena u okviru najvećeg projekta vezanog za zdravstvo na području Virovitičko-podravske županije.

Riječ je o projektu „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“, koji je završen. Vrijedan je 50 milijuna kuna, a sredstva su u stopostotnom iznosu osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

bolnica

– Danas otvaramo objekt tzv. Aneks B1 OB Virovitica u koji će biti smještene Internistička dnevna bolnica, kardiološke i pulmološke ambulante, a u donjoj etaži sva tri bolnička laboratorija: citološki, histopatološki i biokemijski laboratorij. Izgradnjom ovoga objekta mi završavamo projekt koji je financiran iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijednog oko 50 milijuna kuna. Sastojao se od nabavke opreme i izgradnje ovoga objekta, kroz tri modula – istaknuo je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.

Prva dva modula odnosila su se na nabavku opreme kojom je opremljen operacijski blok, centralna sterilizacija i jedinica intenzivnog liječenja u vrijednosti oko 19,5 milijuna kuna te je osigurana oprema za dnevne bolnice: kiruršku, internističku, pedijatrijsku, urološku i oftalmološku dnevnu bolnicu, u vrijednosti od oko 6,6 milijuna kuna.

MG 2097– Ta oprema je već isporučena i instalirana u objektu koji je završen 2010. godine, ali zbog nedostatka sredstava tada nije bio opremljen. Radi se o opremi na oko 2200 kvadrata, oprema je isporučena krajem i početkom ove godine te je već u sustavu zdravstvene zaštite. Treći modul odnosi se na izgradnju ove zgrade, Aneksa B1 Opće bolnice, u koju će biti smještene dnevne bolnice i sva tri bolnička laboratorija – izjavio je Dinko Blažević.

uprava

VEĆA PROTOČNOST PACIJENATA

Cilj cijelog projekta, rekao je, je poboljšanje dostupnosti pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, što bi trebalo rezultirati smanjenjem liste čekanja, manjim brojem akutnih kreveta te povećanjem funkcionalnosti dnevnih bolnica.

– U pojedinim službama u dnevnim bolnicama je jako veliki pritisak, to je po 50-60 pacijenata dnevno, koji obavljaju određene pretrage ili primaju terapiju, tako da ćemo na ovaj način svakako povećati protočnost pacijenata kroz dnevne bolnice i na taj način smanjiti pritisak pacijenata – smatra D. Blažević.

MG 2161Nova oprema i prostor znače i bolje uvjete ne samo za pacijente nego i liječnike i medicinske sestre.

– Nova oprema i novouređen prostor poziv je novim kadrovima da dođu raditi u Viroviticu. Ovaj projekt je jedan od najvećih projekata u Općoj bolnici Virovitica. Planiramo i neke nove projekte, također s ciljem da podignemo uslugu zdravstvene zaštite našim pacijentima, ali i poboljšamo uvjete rada našim liječnicima. Na taj način želimo ih motivirati na ostanak, kao i na dolazak novih mladih snaga. S obzirom na završetak samog projekta, vjerujem da će pacijenti i medicinsko osoblje biti zadovoljni i tako dobiti ‘vjetar u leđa’ za nove radne pobjede – zaključio je D. Blažević.

Premijer i drugi visoki uzvanici te gosti pohvalili su projekt, izrazivši zadovoljstvo što je s novim prostorima i opremom pacijentima s Virovitičko-podravske županije, ali i svima onima koji gravitiraju bolnici iz drugih mjesta, osigurava veći stupanj zdravstvene zaštite, dostupnija i brža usluga, a liječnicima osiguravaju bolji i poticajni uvjeti za rad.

dnevna bolnica

VIŠE MJESTA I BOLJA USLUGA

Zadovoljstvo je istaknula i Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. interne medicine, subspecijalist hematolog, voditeljica Dnevne bolnice Službe internističkih djelatnosti u Općoj bolnici Virovitica.

– U dosadašnjim prostorima, samo su tri prostorije. U jednoj prostoriji imali smo i ambulantu, i administraciju, čak i aplikaciju terapije u liječničkoj ambulanti. Jedan prostor bio je korišten za aplikaciju, s jednim pomoćnim prostorom, gdje smo zbrinjavali do šezdesetak pacijenata dnevno, onkoloških, hematoloških i svih ostalih pacijenata za koje brine Internistička dnevna bolnica. To je premali prostor i nije u standardima u kojima se takav posao obavlja – istaknula je dr. Renata Gutt-Nuk, rekavši kako novi prostor sve te probleme i izazove rješava.

– Preseljenjem u novu zgradu dobivamo prije svega vrlo kvalitetan prostor u koji možemo smjestiti sve ono što dnevnu bolnicu čini, a to je administrativni dio, sestrinski dio, dio za pripremu terapije, a sada, u ovom novom prostoru, imat ćemo čak tri prostora za apliciranje terapije i moći ćemo odvojiti pacijente koji primaju citostatsku terapiju od pacijenata koji primaju ostalu terapiju, kao što je transfuzija krvi, neke infuzije ili sličnu terapiju, koja nije citostatska ili kemoterapija – rekla je dr. Renata Gutt-Nuk u novim prostorima hematološke i onkološke ambulante, koje će moći koristiti i povremeni suradnici.

MG 2096

U novim prostorima sestre imaju svoju sobu za vađenje krvi, za uzimanje uzoraka, za pripremu terapije i brigu za pacijente. Sobe u kojima pacijenti dobivaju terapiju posebno su uređene i predstavljaju umirujuć i poticajan prostor, staklom odijeljen od drugih prostorija, kako bi im se omogućio mir, a ujedno i nadzor liječnika i medicinskog osoblja.

– Ovdje pacijenti, kako mi to znamo reći, sve samo ne spavaju. Neki od njih borave čak i po osam sati u sklopu Dnevne bolnice. Većina njih ovo osjeća kao drugi dom, ovo nije samo puki prostor za primanje terapije ili uzimanje uzoraka, ovdje se pacijenti i druže i zbliže. Isto tako, mi nismo samo medicinsko osoblje, mi smo ovdje i prijatelji i susjed i sve drugo što pacijentu treba. Pacijenti uz zdravstvenu skrb ovdje dobiju i toplu riječ i suosjećanje u njihovim trenucima koji nerijetko nisu lijepi ni ugodni, niti sa dobrom prognozom – naglasila je dr. Renata Gutt-Nuk. Novi prostor omogućit će im, ističe, da konačno odahnu bez gužvi i naguravanja te rade u mirnijim uvjetima i pacijentima pruže svoj maksimum.

laboratorij

NOVE PRETRAGE U LABORATORIJU

Projekt donosi i nove prostore za citološki, histopatološki i biokemijski laboratorij. Medicinsko-biokemijski laboratorij Opće bolnice Virovitica jedini radi 24 sata dnevno, na potezu od 80 kilometara. Voditelj laboratorija Samy Tayfour ističe kako će novi prostor na oko 250 četvornih metara osoblju omogućiti više aparata i kvalitetniji rad, a pacijentima bolju organizaciju i bržu uslugu.

– Zvuči banalno, ali u starom laboratoriju kablovi su bili na podu i jedno obično brisanje prašine napravilo bi ogroman problem. U novom prostoru informatika je na zidovima, a osoblje se više ne mora šetati, što znači i veću efikasnost –  objasnio je Samy Tayfour. Na pretrage uz pacijente s područja Virovitičko-podravske županije dolaze i oni sa zagrebačkog područja, područja Koprivnice, Bjelovara, Varaždina.

– Mi radimo sve pretrage svaki dan, imamo paletu od sedam pretraga i naša je prednost što su nalazi gotovi isti dan, hitni u roku od sat vremena. Uz ovu paletu pretraga, novi laboratorij omogućit će nam nove pretrage – za tumor pluća, za tumor želuca te paletu svih ženskih hormona. Ovisno o godini, kroz naš laboratorij dnevno prođe od 350 do 600 pacijenata. Raduje nas što ćemo s novim paletama pretraga našim pacijentima omogućiti da ovdje dobiju medicinsku uslugu po koju su dosad morali ići u Zagreb ili Osijek – rekao je Samy Tayfour. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc)

[g-gallery gid=”548481″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content