Akcijom mjerenja tlaka i šećera u krvi u Virovitici obilježen Europski dan darivanja organa

Povodom Europskog dana darivanja organa, danas (subota) je u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije održana akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi.

Na štandu kod Gradskog sata tako su svi zainteresirani mogli doći i uz pomoć simpatičnih učenica i učenika 5. razreda Tehničke škole Virovitica, smjer medicinska sestra/ tehničar opće njege provjeriti tlak i razinu šećera u krvi

Željko Živković, član Izvršnog odbora i blagajnik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije, objasnio je značaj ovog dana i akcije.

20191012 101715 Custom

– Danas, povodom obilježavanja Europskog dana darivanja organa, ovom našom akcijom upoznajemo građane o darivanju organa i uz to mjerimo šećer u krvi i krvni tlak. Također, upozoravamo ih na bubrežne bolesti i šećere jer povišeni šećer u krvi uzrokuje oštećenje bubrega nakon određenog broja godina i dolazi do kroničnih bolesti i dijalize – zaključio je te izrazio zadovoljstvo i zahvalnost učenicima Tehničke škole koji su došli pripomoći u ovoj akciji.

Učenici, koji su došli u pratnji profesorica Mirele Rakijašić i Ivane Meter, srdačno i s osmijesima na licu pozivali su prolaznike na sudjelovanje u akciji.

20191012 101658 Custom

– Pošto danas mjerimo tlak, educiramo građane kako on utječe na ono što danas i je tema, odnosno na bubrežne bolesti. Znači, povišeni visoki tlak najčešće nastaje zbog viška soli u organizmu. Sol jest neophodna za funkcioniranje našeg organizma no preporučuje se oko 4 do 5 grama dnevnog unosa, sve više može naštetiti našem normalnom funkcioniranju. Na taj način dolazi do povišenog krvnog tlaka a on može uzrokovati i razne bubrežne bolesti – objasnila je I. Meter čiji učenici su, osim ove, uključeni u još mnoštvo akcija čiji cilj je prevencija bolesti poput npr. dijabetesa. (www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”556603″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content