Burza malih vlakova i autića privukla mnoštvo entuzijasta i posjetitelja: Izloženo više od 3.000 modela

Deveta po redu Burza malih vlakova i autića održana je danas (subota) na Željezničkom kolodvoru u Virovitici. Više od dvadeset izlagača, mnogobrojni sadržaji te velika izložba malih vlakova s preko 3.000 modela privukli su mnoštvo entuzijasta i posjetitelja.

Događajem i odazivom, kako izlagača tako i posjetitelja, bio je zadovoljan i idejni začetnik virovitičke izložbe malih vlakova Goran Denac koji kaže kako je burza prerasla u pravi festival tehničke kulture.

– Danas ovdje imamo stvarno svašta, od RC (remote control) autića, tenkova i autića na daljinsko upravljanje, autića na daljinsko upravljanje koji savladavaju teške terene, vlakova u svim mjerilima pa čak i prvi put predstavljanje legendarnog Icarus autobusa u mjerilu 1:6 kojeg se čak i može voziti – objasnio je G. Denac, ponosan zbog upsjeha i značaja ovog događaja.

20191019 111308 Custom

– Ispunjeni smo jer sav taj trud koji ulažemo ipak se isplati, netko to prepoznaje, netko to vidi. A što se tiče budućnosti, imamo najavljene Lego kocke, maketare brodova, avione Drugog svjetskog rata koji rade na benzin. Cilj nam je da produžimo događaj s jednog na dva dana kako bi izlagači koji dođu izvan Virovitice ali i Hrvatske mogli uživati u svemu što im imamo za ponuditi, ali i kako bi zainteresirani duže imali prilike razgledati i sudjelovati u sadržajima – zaključuje organizator IX. Burze malih vlakova i autića.

A sadržaja nije nedostajalo, kako za djecu tako i za odrasle. Dok su se oni najmlađi natjecali u utrci autića na daljinsko upravljanje ili u sklopu izložbe pomoću tableta koji su im bili omogućeni vozili vlakove, oni stariji su pomno razgledali štandove izlagača.

20191019 114759 Custom

Jedan od najposjećenijih je bio onaj Vjekoslava Filipovića iz Bestovja. Sedam izloženih tenkova na daljinsko upravljanje, mjerila 1:16, s kupolom koja se okreće, cijevi koja se diže i spušta te mogućnosti pucanja plijenili su poglede i otkrili kako ljubav za „igračkama“ ne blijedi sa godinama.

– Što se tiče ovih tenkova, ja sam vam siroti usamljen. Imam cijelu panzer diviziju a nemam se s kime boriti – smije se V. Filipović te pojašnjava kako unutar granica naše države nema nitko tko se u takvom opsegu bavi tenkovima.

20191019 113941 Custom

– U Hrvatskoj se to ne može nabaviti. Ovo sve što sam kupio je došlo iz Njemačke i većinom rezervne dijelove nabavljam iz inozemstva. U Austriji se entuzijasti nalaze dvaput godišnje u velikim halama pa se tamo igraju. Nisam osobno bio ali sam gledao sa zavišću, moram priznati – sa osmijehom na licu objašnjava simpatični Vjekoslav Filipović s kojim je u Viroviticu došla supruga Ivana koja, dok se Vjekoslav bavi tenkovima, dizajnira retro i vintage odjeću.

Još jedan od izlagača je bio i profesor Dubravko Maričić iz Belišća koji je predstavio svoju knjigu „Moja sjećanja na Slavonsko-podravsku željeznicu“ o Gutmanovoj željeznici koja je išla od Osijeka do Slatinskog Drenovca, a nastala je 1884. godine za potrebe tvrtke S. H. Gutmann.

20191019 111717 Custom

– Malo se zna o Gutmanovoj željeznici, zato što je ugašena 1968. godine i poslije toga više nitko nije postavljao pitanje, nitko ju nije spominjao iz raznoraznih razloga. Njen razvoj, nastanak i nažalost gašenje opisao sam u svojoj knjizi koja je ovdje danas predstavljena – rekao je prof. D. Maričić te otkrio odakle interes za ovu temu.

– To je obiteljska crta. Moj djed i njegov brat su bili željezničari, mamina dva ujaka također tako da je praktički cijela familija bila uključena u rad i život Slavonsko podravske željeznice. Nije malo 186 kilometara prostora kojim je ona prolazila ovdje u Slavoniji – objasnio je Dubravko Maričić koji je prvi puta sudjelovao na Burzi malih vlakova i autića čijim sadržajem je bio oduševljen te najavio dolazak i iduće godine. (www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”558168″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content