Danas se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, a 500 je aktivnih registrirano na slatinskom području

Danas (petak) se obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Hrvatskoj, na spomen na prvu organiziranu akciju dobrovoljnog darivanja krvi 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak.

Prema riječima ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Slatina Vladimira Jelenčića, na slatinskom području je registrirano oko 500 aktivnih darivatelja krvi, a u ovoj godini održano je 17 akcija na šest različitih terena.

Ukupno je do sada krv darovalo 805 darivatelja krvi, od čega je 147 žen,a što iznosi vrlo visok postotak od 18,3 posto. Prvi put krv je darivalo 60 osoba, odnosno 7,5 posto, a zbog zdravstvenih razloga odbijene su 64 osobe.

– Do kraja godine predstoje nam još tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva će biti 11. studenog od 9 do 14 sati u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini, a zadnja akcija u 2019. godini na sam Badnjak, 24. prosinca, kada ćemo prirediti i mali posni ručak za sve Slatinčane koji su voljni doći – rekao je Jelenčić čestitavši u ime slatinskog Crvenog križa svim darivateljima njihov Dan uz želje za dobro zdravlje i uspješan život.

Čestitku su uputili i predstavnici Hrvatskog crvenog križa.

(www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content