DANI HRVATSKOG TURIZMA U zadnjih devet godina noćenja na području Virovitičko-podravske županije porasla za 115 posto

U Vukovaru je otvoren tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske – Dani hrvatskog turizma (DHT) koji se održava u organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore od 2. do 5. listopada 2019. godine u Slavoniji.

Ove godine, domaćin je pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska. Tim povodom su se na panel raspravi, okupljenima u dvorištu Dvorca Eltz, obratili, župani, Danijel Marušić (Brodsko-posavska), Alojz Tomašević (Požeško-slavonska), Božo Galić (Vukovarsko-srijemska) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska), te zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Goran Ivanović.

Obraćajući se nazočnima u Vukovaru, virovitičko-podravski župan Igor Andrović je okarakterizirao najvažnije značajke Virovitičko-podravske županije.

IMG 8000
Foto: K. Toplak

– Virovitičko-podravska županija je županija u kojoj se čuje i kaj i što i sve je poželjnija destinacija za odmor što dokazuje kontinuirani porast dolazaka i noćenja. Tako je broj noćenja 2009. godine iznosio 20.140, a u 2018., on je 43.498. Rezultat je to predanog i zajedničkog rada i ulaganja županije i ostalih jedinica lokalne samouprave, privatnog sektora, kao i sustava turističkih zajednica. Trenutno, na području Virovitičko-podravske županije, u turistički sektor investiramo oko 270 milijuna kuna. Tu su: Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju, Centar za posjetitelje Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi, Geo info Centar u Voćinu, Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dvorac Pejačević u Virovitici, Centar za posjetitelje Križnica u Pitomači, jezero Orahovica, budući Centar zdravlja u Cabuni… Naši najjači aduti su dva UNESCO područja; Park prirode Papuk/ UNESCO svjetski geopark Papuk i Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav unutar UNESCO-ove mreže rezervata biosfere, čime je prepoznata izuzetna prirodna vrijednost ovog prostora na svjetskoj i europskoj razini. Svaka naša sredina, ima neke svoje specifičnosti, a tako i tri naša grada. Tu je Virovitica – grad Zlatne bule, gdje je 1242. godine, kralj Bela IV. u Virovitici je izdao Zlatnu bulu kojom je tadašnji Gradec, danas grad Zagreb stekao status slobodnog kraljevskog grada. Slatina je grad prvog hrvatskog pjenušca, jer je 1864. godine u Slatini je proizveden prvi hrvatski pjenušac, a nedavno je ponovno pokrenuta proizvodnja. Iznad Orahovice i Orahovačkog jezera, je Ružica grad, najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Hrvatskoj i zaštićen je spomenik. Cijela županija je umrežena biciklističkim i planinarskim stazama, postoji duga tradicija lovnog i ribolovnog turizma, održavaju se brojni festivali i manifestacije, kao što su Viroexpo, Rokovo, Ferragosto, Pjesme Podravine i Podravlja, Virkas, Dani Milka Kelemena, Ferragosto, Rokovo, Virkas… Zašto gosti vole doći, ali i vratiti se, ne samo u našu županiju, već i u cijelu Slavoniju? Ključ uspjeha su ljudi, gostoljubivi, srdačni i nasmijani domaćini, koji će vas uvijek dočekati s čašom domaće rakije i vrhunskog vina, najfinijeg kulena i svježeg sira, mirisom kruha iz krušne peći i zvucima tamburice.

IMG 7979
Foto: K. Toplak

Voditelj panela, Damir Smrtić pitao je župana Androvića i o projektu Plemićke rute.

– Virovitičko-podravska županija uz ulaganja u razvoj poljoprivrede, gospodarstva i poduzetništva, ulaže puno sredstava i u očuvanje kulturne baštine. Uz postojeći Hotel baština Kuriju Janković, Dravsku priču, uskoro će za posjetitelje svoja vrata otvoriti i Dvorac Pejačević u Virovitici i Centar za posjetitelje Dvorac Janković, gdje će uz wellness, bazen, vinski bar, 5D kino, biti i obnovljeni prekrasan perivoj od gotovo 8 hektara sa šetnicom. Tu je i Plemićka ruta koja povezuje Ljetnikovac grofa Draškovića iz 19. stoljeća u Noskovcima, danas poznat kao „Dravska priča“, atraktivno izletište Pustaru Višnjica u blizini Slatine, Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju, heritage hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru i raskošan Dvorac Pejačević u središtu Virovitice. Dvorac Janković u Cabuni bit će četvrti obnovljeni dvorac na području Virovitičko-podravske županije koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja i po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj – zaključio je Andrović.

Trodnevni program ove manifestacije donosi pregršt edukativnih radionica i prezentacija, a uz već tradicionalni susret s predstavnicima Vlade RH te Hrvatski turistički forum, ovogodišnji Dani hrvatskog turizma okrunit će se dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore.

– Od samog početka mandata Vlada Republike Hrvatske usmjerena je na poticanje razvoja hrvatskog kontinenta u kojem veliku ulogu ima sektor turizma i ugostiteljstva. Upravo zato smo odlučili ove godine održati Dane hrvatskog turizma u Slavoniji. Ovogodišnji Dani hrvatskog turizma posebni su što se ne održavaju na jednom mjestu već u pet županija Slavonije, Baranje i Srijema. Destinacije u Hrvatskoj ne možemo više promatrati kao jedno mjesto, turizam nadilazi administrativne granice i zato su ovi Dani hrvatskog turizma posebni, jer predstavljaju ono na čemu gradimo budućnost turizma, a to je zajedničko predstavljanje i razvoj destinacija koje iako su posebne na svoj način, čine jednu cjelinu, zaokruženu turističku priču. Uz ovogodišnje Dane hrvatskog turizma održavaju se brojna i raznolika događanja u županijama domaćinima upravo kako bi Slavoniju predstavili na način koji zaslužuje, a to je kao destinaciju bogatu sadržajima, ljepotama, kulturom te neizostavnim dijelom hrvatske turističke ponude – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom otvaranja Dana hrvatskog turizma.

– Izuzetno mi je drago što se Dani hrvatskog turizma po prvi puta u povijesti održavaju u kontinentalnom dijelu naše zemlje i to upravo u Slavoniji, našem još uvijek pomalo neotkrivenom turističkom biseru. Siguran sam kako će ovaj tradicionalni turistički skup, koji okuplja više od 1000 sudionika, biti dodatni vjetar u leđa promociji i daljnjem pozicioniranju Slavonije, kako na domaćem tržištu, tako i na inozemnim tržištima koja sve više prepoznaju ovu regiju kao poželjnu i autohtonu turističku destinaciju – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je siguran da će se svi Slavonci pokazati kao odlični domaćini.

IMG 7961
Foto: K. Toplak

– Proteklih smo godina svu pozornost usmjeravali na svoju prekrasnu obalu, a zanemarivali kontinentalni dio zemlje. Veseli me što se to u posljednje vrijeme mijenja, pa sve više pozornosti posvećujemo i unutrašnjosti zemlje koja itekako ima turističkog potencijala. Mi Slavonci jako dobro znamo koliki je potencijal našeg zavičaja, ali moramo se pobrinuti da za to doznaju i ostali. Zato je važno da pametno gradimo brend Slavonije i općenito unutrašnjosti zemlje. Uz gastronomiju i lokalnu kulturu, gostima moramo nuditi i druge sadržaje. Prije svega se moramo specijalizirati, orijentirati se na ciljane niše, poput cikloturizma ili agroturizma, koje privlače turiste tijekom cijele godine, a ne samo nekoliko mjeseci sezone – rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Glavni dio programa započinje u četvrtak 3. listopada kada su za sudionike organizirane tri prezentacije koje obuhvaćaju posjet Slavonskom Brodu, Bukovlju gdje je smješten prvi brodski salaš – Eko-etno Salaš Savus gdje će biti održano predavanje ‘Pokret Farm to Table’. Zatim, posjet Požegi i Kutjevu gdje će se održati radionice i degustacije ‘Vinska priča – graševina’ te posjet Parku prirode Papuk i Park šumi Jankovac uz obilazak te predavanje ‘Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije’.

IMG 7954
Foto: K. Toplak

Na kraju četvrtka, u večernjim satima, u Vinkovcima, dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu.

Drugi dio nagrada dodijelit će se u petak, 4. listopada u Osijeku za 10 najboljih u turizmu i to u sljedećim kategorijama: Turistička destinacija godine, Nagrada za održivi turizam, Plaža godine, Turistički događaj godine, DMK Putnička agencija godine, Restoran godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić“ u kategoriji tvrtka/ustanova/udruga te pojedinac, Nagrada za životno djelo te Posebno priznanje za izniman doprinos turizmu Republike Hrvatske.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već dvanaestu godinu zaredom. Generalni sponzor Dana hrvatskog turizma je Hrvatska elektroprivreda – tradicionalni pokrovitelj očuvanja hrvatske kulture i baštine. (vpz.hr, mint.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content