Dio donacije Veleposlanstva SAD-a stiže i vatrogascima Virovitičko-podravske županije

U prostorijama Vatrogasne škole Hrvatske vatrogasne zajednice održana je primopredaja opreme koju je Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj doniralo hrvatskim vatrogascima. Rezultat je to težnje da se vatrogascima olakša njihov zahtjevan i odgovoran posao, a koji je prepoznalo i Veleposlanstvo SAD-a. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi gotovo 796 tisuća kuna, a čine je vatrogasna osobna i skupna zaštitna oprema, vatrogasne armature, spasilački i radni alati, komunikacijska oprema, oprema za rad na vodi te termalne kamere i bespilotne letjelice.

Oprema je podijeljena u 18 vatrogasnih zajednica, a jedna od njih je i Vatrogasna zajednica VPŽ koja je dobila jednu termalnu kameru i koja će se  koristiti za potrebe vježbališta Flashover treninga ili treninga plamenog udara u simulatoru istih u Slatini.

img 1354
Foto: hvz.hr

Inače, Termalna ili Termovizijska kamera prikazuje i mjeri termalnu energiju tijela i objekata i način da toplija područja (tijela i grijane zidove) prikazuje toplijim, svjetlijim bojama, a hladnija područja tamnijim bojama. Uz to kamera automatski bilježi i temperaturu snimanog objekta. Za razliku od vidljive svijetlosti, u području infracrvenog spektra svaki objekt čija je temperatura iznad apsolutne nule emitira toplinu. Čak i vrlo hladna tijela kao npr. kocke leda emitiraju zračenje u području infracrvenog. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content