Evo koje su brojke nakon prva dva mjeseca strožeg prometnog zakona: Učinak se vidi tamo gdje je najvažnije

Od početka primijene novih, strožih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dakle u 2 mjeseca, na području Policijske uprave virovitičko-podravske utvrđeno je 2.489 prekršaja, objavila je policija.

Kako kažu, svrha i krajnji cilj izmjene Zakona su povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, povećanje prometne kulture te, ono najvažnije, smanjenje smrtnog stradavanja u prometu.

U prva dva mjeseca primjene novog Zakona, od 1. kolovoza do 30. rujna, utvrđeno je 45 najtežih prekršaja za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Najčešće evidentirani najteži prekršaji:
– 28 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg,
– 13 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava za upravljanje vozilom,
– 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom,
– 1 prekršaj odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

IMG 0326

U 13 slučajeva počinitelji najtežih prekršaja su uhićeni, odnosno u 29 posto slučajeva.

Nadležnim sudovima je za 23 utvrđena prekršaja predložena novčana kazna, dok je za njih 13, dakle 36 posto slučajeva, predložena kazna zatvora. Za jednog počinitelja je potvrđena kazna zatvora, dok se ostali postupci još vode.

Maksimalna potvrđena kazna zatvora od 15 dana, određena je u slučaju gdje je počinitelj upravljao vozilom pod utjecajem alkohola većim od 1,50 g/kg i prije stjecanja prava. Također, trenutno maksimalna potvrđena novčana kazna iznosi 10.000 kuna.

– Učinak najave i provođenja ovih pooštrenih sankcija možemo očitati tamo gdje je najvažnije, u broju smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama Naime, u prvih devet mjeseci 2019. godine smrtno su stradale 3 osobe manje nego u istom razdoblju prošle godine, 2019. smrtno je stradalo 3, a 2018. 6 osoba. Ako gledamo samo dva promatrana mjeseca, kolovoz i rujan, ove je godine smrtno stradala 1 osoba manje nego u navedena dva mjeseca prošle godine, 2018. godine u kolovozu i rujnu smrtno su stradale 2 osobe dok je u istom razdoblju 2019. godine smrtno stradala 1 osoba – ističu iz policije.

MG 2410

Ipak, broj evidentiranih prekršaja pokazuje da dio vozača u prometu i dalje čini teške prometne prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe, već i druge sudionike u prometu.

– Iz tog razloga, ali i radi preveniranja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti – navode iz polcije.

Kao i dosad, one će biti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, ali i prekršaja vozača mopeda i motocikala:

– vožnje pod utjecajem alkohola,
– nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila,
– nekorištenja sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece),
– nepropisne uporabe mobitela,
– nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i drugih prekršaja koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnje bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr.,
– drugih teških prekršaja čijim činjenjem se događaju najteže prometne nesreće.

(www.icv.hr, PU virovitičko-podravska)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content