Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina kroz ‘Tjedan karijera’ povezuje studente s budućim poslodavcima

Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, već osmu godinu zaredom za studente organizira jedno od najvećih karijernih događanja za studente u Hrvatskoj – TJEDAN KARIJERA,  networking event koji spaja studente i njihove buduće poslodavce.

Tjedan karijera na FOI-ju je ove godine održan od 14. do 18. listopada, a svake godine organizira ga FOI-jev Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK). Tjedan karijera, odmah na početku svake akademske godine nastoji potaknuti studente FOI-ja da o svojoj karijeri počnu razmišljati već za vrijeme trajanja studija i na taj način krenu kreirati svoj put do uspješne karijere.

FOI Tjedan karijera 2019 1Velika potražnja za studentima ovog kadra osigurava posao studentima FOI-ja, posebice informatičkog usmjerenja, no studentima je iznimno važno da tijekom obrazovanja shvate koji je njihov pravi potencijal i u kojem smjeru će krenuti, kako bi jednog dana zaista bili stručnjaci u svom području rada. Upravo je zato Tjedan karijera usmjeren studentima koji će ubrzo potražiti svoje prvo zaposlenje i cilj mu je pripremiti ih za poslovni svijet u kojem će morati istaknuti svoja znanja i vještine te iskustvo iz prakse koju su stekli tijekom studiranja na FOI-ju.

Čak 56 renomiranih poduzeća predstavilo se studentima kroz tzv. Karijerni špancir odnosno neformalno umrežavanje s poslodavcima, prilikom kojeg studenti u neformalnom razgovoru s djelatnicima saznaju više o poduzećima, otvorenim pozicijama za zapošljavanje ili studentsku praksu.

FOI Tjedan karijera 2019 8Studenti su, neovisno o godini studija, mogli dobiti i dodatna stručna znanja kroz 30 radionica, koje su im održali predstavnici tih poduzeća, uključivši se direktno u nastavni proces. Tako studenti u ovih pet dana, koliko traje Tjedan karijera na FOI-ju, mogu iskusiti kako funkcionirati u stvarnom poslovnom okruženju, sudjelovati u simulaciji stvarnih poslovnih zadataka, koristiti računalne programe koje tvrtke koriste u svojem svakodnevnom poslovanju te čuti na primjerima iz prakse s kakvim se rizicima i poteškoćama mogu susresti u poslovanju i dobiti uvid u to koje su poslovne vještine i stečena znanja potrebna u radu s klijentima.  ‘Sretni smo što imamo ovakvo događanje na našem Fakultetu, ovo je direktno povezivanje nas kao studenata s poslodavcima, a to nam uvelike znači u našoj zemlji na našem tržištu rada‘ – zaključio je jedan od sudionika Tjedna karijera, FOI-jev student Božo Kvesić.

FOI Tjedan karijera 2019 4Kako iskoristiti znanje stečeno na fakultetu i iskustvo stečeno tijekom stručne prakse, koja već sad čini obavezan dio nastave na posljednjim godinama studija na FOI-ju, i usmjeriti ih u stvaranje uspješne karijere informatičara ili ekonomista u Hrvatskoj ili inozemstvu, studenti su saznali direktno od uspješnih poduzetnika i bivših FOI-jevih studenata, i to u okviru dvije velike panel diskusije u kojima su sudjelovali Danijel Dadović (Ezoic UK), Sanja Hren (Hrvatski Telekom), Goran Kovačević (Infinum), Sandro Lazarić (Arbona), Kristina Leko Kuštrak (AKD), Krešimir Ledinski (EXCEED), Karlo Nadoveza (FOI), Ivana Pomper (Erste&Steiermärkische Bank), Anja Šimunić (PricewaterhouseCoopers) i Marina Zubić (Async Labs). Njegujemo odnos s našim bivšim studentima tijekom cijele godine, kroz razna pozvana predavanja, posjete njihovim poduzećima, radionice za studente i diskusije, ponosno ističe dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju i voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera, osnovanog 2012. godine.

FOI Tjedan karijera 2019 7Osim mogućnosti zaposlenja nakon završenog fakulteta, mnoga poduzeća, koja su se predstavila na Tjednu karijera 2019, nude studentima mogućnost stjecanja studentske prakse, a koja će vrlo vjerojatno od sljedeće akademske godine postati i obavezni dio nastave na preddiplomskim studijima FOI-ja, najavila je dekanica izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Na taj način FOI želi učiniti sve svoje studijske programe još atraktivnijima svim mladim ljudima koji su u procesu odabira studija, baš poput studijskog programa ‘Informacijski sustavi’ koji među 800 programa spada u 20 najatraktivnijih u Hrvatskoj. Jedan od razloga leži zasigurno u činjenici da se oko 80 posto studenata tog studija, nakon odrađene obavezne studentske prakse, u tim poduzećima odmah nakon diplomiranja i zapošljava.

FOI Tjedan karijera 2019 6FOI je tako od  ove godine započeo i suradnju u vidu strateških partnerstva s atraktivnim hrvatskim tvrtkama, koje će dodatno uključiti u nastavne procese, kroz održavanje radionica, stručnih vježbi, motivacijskih predavanja i sl., a sve u cilju da se proces studiranja modernizira i aktualizira te da bude u korak sa stvarnim potrebama na tržištu rada. (PROMO, FOTO: Dora Ćurković, Iva Papac)

[g-gallery gid=”559009″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content