FOTO Dan kravate obilježen i u OŠ Eugena Kumičića Slatina

Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate. Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi. Hrvatski sabor je 17. listopada 2008. godine iskazao kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

Tim povodom učenici i učitelji Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina obilježili su Dan kravate na razne načine, nošenjem kravata, izrađivanjem kravata od papira, slikanjem likovnih radova posvećenih kravati…

Kako je to izgledalo u OŠ Eugena Kumičića Slatina pogledajte u fotogaleriji. (www.icv.hr, ADF; OŠ Eugena Kumičića Slatina, N. Valinčić)

[g-gallery gid=”558332″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content