FOTO Kroz projekt “Plesna mreža Hrvatske”, Virovitičani uživali u svijetu plesne umjetnosti

Ako je suditi po riječima začetnice suvremenog plesa, poznate američke plesačice Isadore Duncan, kako je ples izraz subjektivnog osjećaja i stanja duha, onda je zasigurno jučer (petak) i Virovitica pokazala tako, završivši programom razvoja publike u gradu Virovitici, koji je započeo u proljeće 2019.

U suradnji s Kazalištem Virovitica, Plesna mreža Hrvatske u okviru programa razvoja publike u kulturi, organizirala je veliki plesni događaj na kojem su nastupile mnoge virovitičke kulturno-umjetničke ustanove, udruge i škole. Ovaj projekt podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske potporom umjetničkoj organizaciji “Plesna mreža Hrvatske”, koja radi na programima razvoja publike, decentralizacije i umrežavanja na cijelom nacionalnom teritoriju.

IMG 20191025 194208 Custom

-Uz mnoštvo zadataka projekta “Plesna mreža Hrvatske”, kao što je distribuiranje suvremenih plesnih predstava po Hrvatskoj, jedan od glavnih ciljeva je razvoj publike, s obzirom da plesna scena nije toliko javno vidljiva i sveprisutna. Baš ovakvim gostovanjima, to se nastoji promijeniti. Ovaj projekt započeo je s Viroviticom, tek kasnije priključili su se Osijek i Vinkovci, na način da smo stupili u kontakt sa plesnim potencijalima kao što je to KUC Virovitica. Rad i trud koji su Virovitičani uložili, sinoć je prezentiran – rekao je koreograf Rajko Pavlić, voditelj projekta “Plesna mreža Hrvatske” napomenuvši kako plesna umjetnost nije nikakav bauk.

IMG 20191025 200408 Custom

U programu razvoja publike kroz edukativno-didaktički proces “Pristup suvremenom plesnom djelu” prvi je nastupio KUD Virovitica, koreografijom “Pleteno kolo”, koju je s plesačima uvježbao koreograf Igor Juran. Sve važne segmente suvremenog plesa, kao i povijesnu pozadinu, publici je pojašnjavala profesorica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Maja Đurinović.

Da glazba i ples idu “ruku pod ruku” pokazao je, pod vodstvom profesorice Mirjane Milinović, mladi glazbenik na harmonici, Ivan Novoselec, učenik Glazbene škola Jan Vlašimsky, odsviravši skladbu Jevgenija Petroviča Debrenka pod nazivom “U talijanskom stilu”, na koju je prikazana plesna improvizacija.

Uslijedila je izvedba Laure Kolesarić, studentice prve godine Glume i lutkarstva na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu izvevši točku “Solo za dvoje”, koja je prilikom prve izvedbe na prijemnom ispitu na akademiji, oduševila profesore u žiriju.

IMG 20191025 194850 Custom

U nastavku programa Virovitičane je oduševila izvedbom plesne točke Selma Mehić, bivša studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku nastupom “Duh plesa nema boje”, koji je godinama nastajao pod mentorstvom profesorice Maje Đurinović.

Za kraj, na pozornicu je stupilo šest djevojaka, učenica Gimnazije Petra Preradovića, članice Kulturno-umjetničkog centra Virovitica s projektom “Njih šest”, kojeg je osmislila voditeljica Martina Terzić, plesna pedagoginja. Publiku je potom oduševio plesni film iznenađenja.

(www.icv.hr, lmh)

[g-gallery gid=”559531″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content