FRKA 2019. Obožavatelji Boba Dylana uživali u zanimljivom predavanju novinara i kolumnista Matije Štahana

U sklopu programa petog izdanja Festivala radosne kulture FRKA, jučer (petak) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano predavanje „Smrtonosna doza spasenja: Biblija i Bob Dylan“ novinara i kolumnista Matije Štahana.

Kako objašnjava M. Štahan, čije predavanje je i tema njegovog doktorskog studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ova tema je višestruko zanimljiva iz glazbene i popularno-kulturalne, literalne i duhovne perspektive.

DSC 6202 Custom
Foto: O. Bešić

– Riječ je o vrlo jedinstvenom putu različitih načina izražavanja biblijske motivike kroz različite faze vrlo bogatog opusa Boba Dylana koji sam po sebi je neobična i intrigantna pojava u svijetu kulture i umjetnosti po tome što ujedinjuje svjetove koji nisu bili spojeni, a to je s jdne strane popularna kultura a s druge strane verificirana visoka umjetnost kroz Nobelovu nagradu za književnost koju je dobio 2016. godine – otkriva Matija Štahan kojeg su Bobu Dylanu privukle pjesme a zadržalo ga je to što on nije samo autor iz, kako kaže, nekog prošlog vremena već je kvaliteta njegove, pogotovo novije, glazbe i stihova impresivna i mogu privući ljude koji čak prije nisu uopće znali za njega.

– Moj pogled na razvoj biblijskih elemenata, motiva, aluzija, simbola i citata kroz njegove pjesme kojih inače ima znatno više nego što bi površni slušatelji ili medijski prikazi dali naslutiti  otkriva i cjelokupan razvoj njegova stila stvaralaštva od početka do kraja. Način na koji je on rabio biblijske simbole održava se i na način na koji se on razvijao kao umjetnik – zaključuje.

Ovo zanimljivo predavanje okupilo je glazbene entuzijaste i obožavatelje Boba Dylana koji su nakon predavanja iskoristili priliku i postavili predavaču pitanja vezana za glazbenika uz čije su hitove odrasli. (www.icv.hr, ea)

[g-gallery gid=”554823″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content