Glasnici istine sudjelovali u memorijalnom biciklističkom maratonu od Voćina do Baćina

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” po drugi put je u nedjelju, 20. listopada, organizirala memorijalni biciklistički maraton od Voćina do Baćina u duljini od 110 kilometara.

Baćin je mjesto u Sisačko-moslavačkoj županiji, u sastavu općine Hrvatska Dubica, gdje je 21. 10. 1991. godine počinjen jedan od najvećih srbočetničkih zločina u Domovinskom ratu pokolj nad 56 civila, dok je u Voćinu ubijeno i masakrirano 47 osoba u prosincu 1991. godine.

Cilj ovog biciklističkog memorijalnog maratona, na kojemu su sudjelovali Pavo Tutenov, Mato Bubaš, Martin Bišćan i Matija Kolar svi iz Slatine te Mario Kovač iz Virovitice, uz logističku podršku Marine Tutenov, bio je povezati Voćin i Baćin te ukazati javnosti na velike žrtve ova dva mjesta u Domovinskom ratu u kojem su počinjeni stravični zločini, a za koje još nitko nije odgovarao.

voćin baćin 2019 1 Custom e1571645512930

Na startu u Voćinu sudionike ovoga događaja dočekali su načelnik Općine Voćin Predrag Filić, predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković i Ivan Đuzel, dopredsjednik iste Udruge.

Nakon odavanja počasti nevinim žrtvama srbočetničkog terora u Voćinu i pozdravnih riječi načelnika Općine Voćin Predraga Filića, Voćinčani su ispratili bicikliste.

Na svom putu biciklisti su zastali, kako bi odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima, u Kamenskoj, Brusniku, Pakracu te na lokaciji Trokut blizu Novske.

Dolaskom na ciljno odredište u Baćin dočekani su od strane načelnice Općine Hrvatska Dubica Ružice Karagić i njene zamjenice Željke Vuković.

voćin baćin 2019 8 Custom

Nakon odavanja počasti nevinim civilnim žrtvama, načelnica Općine pokazala je sudionicima biciklističkog maratona Spomen sobu te im iskazala zahvalnost na inicijativi i organizaciji ovoga biciklističkog maratona, kako se žrtve Baćina i Voćina nikada ne bi zaboravile.

Komemorativni skup, koji okuplja mnogobrojne udruge i predstavnike jedinica lokalne samouprave kao i mnogobrojna visoka izaslanstva, održava se svake godine 21. listopada, a na njemu će uz “Glasnike istine” biti i predstavnici udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kao i ZUiČ HVIDR-a Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, adf, Glasnici istine)

[g-gallery gid=”558587″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content