Hrvatska na ljestvici konkurentnosti skočila za 5 mjesta: Najveći pomak u stupu makroekonomske stabilnosti

Hrvatska je na ljestvici konkurentnosti ove godine na 63. mjestu od 141 gospodarstva svijeta, što znači da je poboljšala svoju poziciju za pet mjesta u odnosu na 2018. Stoji to u rezultatima “Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2019.” koje je objavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost kao partner Svjetskog gospodarskog foruma u Programu globalne konkurentnosti, piše Večernji.hr.

Ove godine najkonkurentnija zemlja na svijetu je Singapur, a slijede SAD, Hong Kong, Nizozemska, Švicarska, Japan, Njemačka Švedska, Ujedinjeno kraljevstvo i Danska.

Hrvatska je na ljestvici najveći pomak ostvarila u stupu makroekonomske stabilnosti, gdje smo na 43. mjestu, što je skok za 63 mjesta u odnosu na prošlu godinu. Također smo u odnosu na prošlu godinu bolje rangirani u stupu infrastrukture (32.), zdravlja (47.) i tržišta rada (94.). S druge strane, Hrvatska bilježi pad u stupu institucija (77.), primjene ICT-a (60.), vještina (69.), tržišta proizvoda (86.), financijskog sustava (63.), poslovne dinamika (101.) te kapaciteta za inovacije (73.).

Kao i prošlih godina, najlošiji smo u efikasnosti pravnog sustava u rješavanju sporova (140.), opterećenju vladinim propisima (139.), efikasnosti pravnog sustava u osporavanju propisa (138.), lakoći zapošljavanja strane radne snage (137.), sklonosti prema poduzetničkim rizicima (137.), fokusiranosti vlade prema budućnosti (137.), pronalaženju kvalificirane radne snage (137.), zapošljavanju i otpuštanju radnika (136.)…

– Značajan napredak na ljestvici konkurentnosti Hrvatska duguje ponajviše makroekonomskoj stabilnosti i kvaliteti infrastrukture. Dosljedna nastojanje Vlade na fiskalnoj disciplini, rješavanju zatomljenih problema i povlačenju sredstava EU rezultirali su većom konkurentnošću Hrvatske. Vjerujem da će ovo biti poticaj našem društvu u cjelini za daljnji razvoj strukturnih promjena i poboljšanje regulatornih okvira i tako pridonijeti boljitku građana Hrvatske – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content