KAPITUL U VIROVITICI Kad framaši svjedoče vjeru, onda je tu molitva, pjesma i ples

Virovitica je kroz tri dana bila mjesto 1. međupodručnog kapitula (susreta) članova franjevačke mladeži – Frame. Oko 230 framaša od Zagreba do Osijeka, raspona godina od 14 do 30, okupilo se kako bi kroz rad u grupama te kroz molitvu, pjesmu i ples razmijenili iskustva, sudjelovali u nagovorima i klanjanjima te se pokušali još više zbližiti u franjevačkom duhu pod geslom “Sve im bijaše zajedničko”.

– Frama je zajednica koja se već 26 godina okuplja u Hrvatskoj te je podijeljena u više regija: Osijek, Zagreb, Rijeka, Zadar i Split. S obzirom da nam je želja povezati više regija na jednom mjestu, odlučili smo da će lokacija ovog međupodručnog susreta biti upravo Virovitica ili, kako kažu, mjesto gdje se ljube ‘kaj i što’ – objašnjava fra Filip Đurđević.

IMG 20191020 134150

PROMIŠLJALI I DJELOVALI

Framaši su dvije noći prenoćili u zgradama virovitičkih katoličkih škola, u vrećama za spavanje. Budući da je o mladima riječ, subotnje jutro počelo je u dobroj atmosferi i s pjesmom. Kako otkriva fra Filip Đurđević, preko noći neki od framaša pripreme zabavnu obradu neke pjesme, a ovaj put to je bila pjesma čija tema je burek s mandarinama. Dan se nastavio molitvom, jer kako kaže, Bogu se uvijek trebaju dati prvine, pa tako i što se tiče samoga dana.

– Nakon doručka i pauze išli smo u Centar kulture na predavanje sestre križarice Mirjam koja je govorila o našoj temi susreta „Sve im bijaše zajedničko”, gdje je na jedan inovativan način blizak mladima objasnila što je to zapravo zajedništvo i što znači dijeliti. Nakon toga je slijedio rad u grupama, tijekom kojeg su naši framaši u predivnom virovitičkom parku sjeli u grupice i kroz pitanja koja su se otvorila na tom predavanju izmijenili iskustva – otkriva.

IMG 20191020 133434

Slijedio je ručak i odmor te pokorničko bogoslužje, tj. način gdje se zajedno uz pomoć biblijskog teksta vodi priprema za sakrament pokore. Nakon večernje mise, za polaznike susreta je u Gradskom kazalištu Virovitica organiziran prigodan program u kojem su nastupili stand up komičari s Laudato TV s Božanstvenom komedijom.

Nedjelja je također počela s molitvom, a zatim je uslijedila svečana sveta misa koju je predvodio duhovni asistent virovitičke Frame fra Vedran Kos, a koncelebrirala braća iz cijele Sjeverne Hrvatske. U toploj propovijedi na svetoj misi fra Filip Đurđević mlade i sve okupljene vjernike pozvao je na ustrajnost u molitvi, po uzoru na nezaštićenu, ali upornu udovicu koja je od nemarnog suca dobila pomoć samo zahvaljujući tome što nikad nije odustala u prošnjama.

IMG 20191020 110427

– Bog, koji je milosrdan i koji nas ljubi itekako čuje naše molitve, prošnje i želje i zna što nam je potrebno i prije nego ga zamolimo. Zato samo trebamo biti ustrajni, pa i onda kada nam se čini da čekamo predugo i da se ništa ne događa – pozvao je fra Filip sve na ustrajnost u molitvi.

OBEĆALI SLIJEDITI PUT DOBRA 

Na svetoj misi posebno su slavili domaćini, framaši iz Virovitice. Njih devet dalo je svoja obećanja Bogu da će kroz godinu dana slijediti primjer svog zaštitnika sv. Franju Asiškog kroz čistoću, poslušnost i siromaštvo.

Teo Knežević framaš je postao još kao srednjoškolac, a danas (nedjelja) je, kao student prve godine elektrotehnike, smjer telekomunikacije i informatike na Visokoj školi Virovitica, po četvrti put Bogu obećao da će slijediti život sv. Franje i sam činiti dobro. Jedno od svjedočenja kojim je ovaj vikend pokazao vjeru je i to što je sa svojim prijateljima framašima spavao u školi na podu, a ne u toplom krevetu kod kuće, budući da je iz Virovitice.

IMG 20191020 133259

Inače, kaže, sitnicama nastoji pokazati vjeru. – Trudim se dati dobar primjer drugima, i to što manje prigovarati, nego dati najbolje od sebe i tako svjedočiti. I sam sveti Franjo je rekao: svjedočite, a ako treba, koristite i riječi – simpatično dodaje framaš Teo.

I drugim polaznicima prilikom razgovora s lica ne silazi osmijeh.

– Biti dio ovoga je baš posebno iskustvo koje te obogati na jako puno načina. Moramo znati organizirati svoje vrijeme, sve pripremiti, tako da puno toga se nauči, a i lijepo je vidjeti kad nakon toliko uloženog vremena i truda ljudi budu sretni, vesele se i druže se – rekao je Petar Škrobo iz Otoka kojemu se Virovitica jako svidjela.

Nakon svete nedjeljne mise, u kojoj su mladi posebno zahvalili svima na potpori pri organizaciji susreta – Gradu Virovitici, katoličkim školama u Virovitici te brojnim dobročiniteljima, na mostu ispred Dvorca Pejačević otplesali su tradicionalni framaški ples te zajedničkom fotografijom ovjekovječili ovaj poseban susret s kojeg će, kažu, ponijeti posebne uspomene i nova prijateljstva. (www.icv.hr, ea, mlo, foto: M. Lovrenc, Josip Tolić)

[g-gallery gid=”558366″][g-gallery gid=”558432″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content