Marko i Iva Nemet iz Vukosavljevice nastavili bakinu tradiciju: Njihove krizanteme, špine i multiflore mnogi će i ove godine odnijeti voljenima na grob

Na blagdan Svih svetih kao i na Dušni dan, kada se Crkva spominje svih vjernih mrtvih, posjećujemo posljednja počivališta naših dragih koji više nisu s nama. Tih dana odlazimo na groblje noseći cvijeće i lampione u želji da se zahvalimo onima koji nam najviše nedostaju. Gotovo tjedan dana prije blagdana Svih svetih, na tržnicama i u trgovačkim centrima moći ćete pronaći mnoštvo različitih aranžmana.

Na policama trgovačkih centara najčešće se mogu pronaći aranžmani od umjetnoga cvijeća koji mnogim kupcima pružaju dozu bezbrižnosti i sigurnosti da će posljednja počivališta njihovih najmilijih neprestano izgledati lijepo. S druge strane, cvjećarnice se trude ponuditi kupcima što raznolikiji asortiman ne bi li udovoljili njihovim željama i ukusima. Najpoznatija virovitička cvjećarnica ove godine kupcima nudi imitaciju cvjetnoga grma koji se nalazi u lijepo dekoriranoj tegli dovoljno teškoj da se odupre jesenskim vjetrovima, no nudi također i aranžmane od „živoga“ cvijeća te rezano cvijeće. Ponuda je primjerena za svaki ukus i za svaki budžet.

cvijeće 1 Custom

STANKA KAD JE POSAO GOTOV

Kako bi svatko mogao pronaći ono što mu se najviše sviđa i odnijeti na grob drage osobe, za to se brine Cvjećarstvo Nemet iz Vukosavljevice, koje u svojim plastenicima uzgaja na tisuće cvjetova različitih boja i vrsta. Obitelj Nemet cvijeće uzgaja već mnogo godina, a u proizvodnju su uključeni svi, od najmlađih do najstarijih. Priprema za „udarni“ tjedan povodom blagdana Svih svetih, kada se proda najviše cvijeća, započinje još u lipnju, prije godišnjih odmora.

– Sadnice nabavljamo od hrvatskih proizvođača, a ponekad uvozimo iz Slovenije ili Italije. Kada sadnice dovoljno narastu, presađujemo ih u manje teglice. Početkom srpnja sadimo ih u velike lonce, gdje ih njegujemo da bi narasle u ovakve biljke pune cvjetova kakve ih prodajemo za blagdan Svih svetih – otkriva nam vlasnik, Marko Nemet.

cvijeće 2 Custom

Za razliku od drugih cvjetova, prepoznatljivu multifloru najlakše je uzgojiti, kaže Marko. Kada sadnice dosegnu određenu visinu, posade ih u manje posude koje ostaju u plasteniku dok biljka dovoljno ne naraste. Tek tada ih stavljaju na otvoreno, gdje svakodnevnim zalijevanjem i tjednom dohranom dosegnu željenu veličinu. Prije no što multiflora bude spremna za prodaju, dva ju puta šišaju kako bi dobila formu kugle.

ŽEDNO CVIJEĆE

Imati proizvodnju cvijeća u vlastitom dvorištu nije lak posao. Sam si svoj šef pa se potičeš na više, kaže Marko.

– Ne staješ dok nije gotovo, bez obzira koliko je vremena potrebno. U proljeće i pred blagdan Svih svetih nema stajanja dok sve nije spremno za prodaju. Ujutro kada ustanemo, pregledamo ima li neki suhi cvijet, potom vozimo cvijeće na virovitičku i daruvarsku tržnicu, gdje prodajemo krizanteme u tegli, špine, multifloru, maćuhice različitih oblika i veličina. Onaj koji ostaje doma ima zadatak zaliti svo drugo cvijeće, regulirati toplinu i pobrinuti se da imaju dovoljno svjetla. Kada se vratimo s tržnice, treba spakirati novo cvijeće za prodaju i utovariti u kombije, kako bi bilo spremno za sljedeći radni dan – otkriva Marko koji u ovom poslu nije sam.

cvijeće 3 Custom

Uz njega su supruga Iva, mama Sandra, tata Josip, šogor Slaven koji je zadužen za virovitičku tržnicu i još nekoliko članova obitelji i prijatelja koji volontiraju pomažući im kada zagusti.

– Kada se sadi, svi sadimo, kada se presađuje, svi presađujemo, jednako se trudimo i jednako radujemo uspjehu – ističe vlasnik Marko kojemu u brizi za cvijeće pomaže i kćerkica Una.

Za uzgoj cvijeća potrebno je mnogo vode, pa obitelj Nemet ponekad ima velike račune za vodu. – Na tome se ne štedi, želimo li kupcima ponuditi lijepi cvijet, u njega trebamo i uložiti. Međutim, svaki cvijet treba drugačije njegovati: cvijeće u posudama zahtjeva manje vode jer se vla-ga duže zadržava, dok krizanteme špine, koje su posađene u zemlju, zahtijevaju više vode. Osobitu pažnju treba imati kada je cvijet u cvatu, treba ga promatrati i prema tome procijeniti koliko mu je vode i dohrane potrebno – otkriva nam Marko.

cvijeće 4 Custom

Uzme li se u obzir količina potrošene vode, zemlje, kupljenih sadnica, dohrane, teglica u koje se sade i ono najvažnije – truda, na svakome je da procijeni je li cijena od 20-ak kuna za jednu multifloru visoka ili ne.

PROMIČU HRVATSKO

– Sadnice nastojimo kupiti u Hrvatskoj, baš kao i tegle koje nabavljamo svake godine iznova. Sretni smo što u Hrvatskoj postoji firma koja ih proizvodi pa radije odabiremo njih nego uvozne, koje su nam prije bile jedine dostupne. Njihove su cijene niže od uvoznih, a kvaliteta je gotovo identična, ako ne i bolja – ponosno ističe Marko koji je prije nekoliko godina donio odluku kako neće napuštati zemlju na kojoj je odrastao i otići u inozemstvo, već će ostati u Hrvatskoj i započeti nešto svoje.

Nastavio je obiteljsku tradiciju, sav trud bake Marice Blaženke, koja je započela s uzgojem cvijeća.

– Drvene plastenike zamijenili smo metalnim konstrukcijama i boljim najlonskim prekrivačima – ponosno govori Marko koji sve poslovne uspjehe dijeli sa suprugom Ivom.

– Nastojim pomagati koliko mogu i biti uključena u sve što treba, osobito sada kada je naša kćerkica Una porasla i prohodala. Svakim danom sve više ulazim u posao – govori mama Iva koja o „Cvjećarstvu Nemet“ brine na poseban način. Naime, Iva je, kako bi unaprijedila prodaju, napravila Facebook i Instagram stranicu u želji da svi, osobito mlađi uzrasti koji koriste društvene mreže, vide plod njihova truda i rada.

cvijeće 6 Custom

OSJEĆAJI U BOJAMA

Svatko od nas ima različiti ukus, pa će svatko za posljednje počivalište drage osobe odabrati ono što mu se najviše sviđa ili ono što ga podsjeća na tu osobu. Ponuda je raznolika, proizvođači se trude novitetima, a i niskim cijenama privući što više kupaca, no mnogo je onih koji drže do tradicije i pribjegavaju kupnji prirodnoga cvijeća. Multiflora, krizanteme, margarete, špine, ruže, orhideje, pa čak i ukrasni kelj, neki su od često viđenih cvjetova. Svaki od njih ima posebno značenje, kao i njihova boja.

Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje, prolaznost života i tugu za izgubljenim vremenom. Žute krizanteme predstavljaju ljubav, bijele iskrenost, a crvene ljubav. Narodno vjerovanje kaže kako žuta boja cvijeća budi osjećaj sreće i radosti te je simbol prijateljstva. Bijela boja cvijeća označava čistoću, mir i simbol je nevinosti, duhovnosti i svetosti. Narančasti buketi pak predstavljaju energiju i toplinu, dok ružičaste boje cvijeća za groblje predstavljaju otmjenost, mladost, nevinost i sreću. Svima draga crvena boja tako simbolizira strast, ljepotu, hrabrost i ljubav. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content