Memorijalnom hodnjom od Belišća do karaule u Torjancima prisjetili se branitelja i logoraša srpskih koncentracijskih logora

U sklopu projekta “Suvremen i zdrav život branitelja”, koji provodi UHBDVDR Orahovica, članovi ove braniteljske udruge sudjelovali su u memorijalnoj hodnji od Belišća do karaule u Torjancima.

-Hodnja ili hodočašće kako smo mi to nazvali je u čast poginulih, umrlih i nestalih branitelja Slavonije te posebno logoraša srpskih koncentracijskih logora. Hodali smo dionicu dugu 15 kilometara, a sudjelovalo je 15 hodočasnika i to hrvatski branitelji i djeca hrvatskih branitelja. Pokrovitelj hodnje bio je Grad Belišće i ovim putem im se od srca zahvaljujem, kao i svima koji su bili dio ovog sjećanja – kaže predsjednik UHBDVDR Orahovica Miroslav Tot, koji je upravo na ovaj dan hodnje prije 28 godina, 1. listopada 1991. godine zarobljen upravo u Torjancima te završio u srpskim logorima gdje je prošao nesnosne torture.

0210hodnjatorjanci 1 Custom

-Kao pripadnik ZNG-a 1. listopada 1991. sam zarobljen u Torjancima na Karauli. Završio sam u Begejcima i proživio svakodnevno batinjanje, maltretiranje i iživljavanje. Nakon 71 dana u logoru prebacili su me u Vojno-istražni zatvor u Beograd. Na slobodu sam pušten nakon dva i pol mjeseca na razmjeni na aerodromu Pleso u Zagrebu. Bio sam u grupi s Vesnom Bosanac, Đurom Njavrom i drugima – prisjetio se stravičnih trenutaka iz Domovinskog rata Miroslav Tot.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

0210hodnjatorjanci 4 Custom0210hodnjatorjanci 3 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content