Na Europskom tjednu regija i gradova, najvećem događanju u Europi posvećeno regionalnom razvoju, sudjelovalo je i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije

Europski tjedan regija i gradova četverodnevna je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Bruxellesu i tijekom koje službenici iz regionalnih i gradskih uprava te stručnjaci i predstavnici akademske zajednice mogu razmjenjivati dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. To je ujedno ugledna platforma za političku komunikaciju o razvoju kohezijske politike EU-a koja doprinosi podizanju svijesti donositelja odluka o činjenici da regije i gradovi imaju važnu ulogu u oblikovanju politika EU-a.

IMG 4880
Foto: K. Toplak

Na otvorenju Europskog tjedna regija i gradova, bilo je i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem. Bili su tu i župani Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, Danijel Marušić i Alojz Tomašević, kao i predstavnici ostalih slavonskih županija.

Europski tjedan regija i gradova najveća je europska javna manifestacija te vrste. Europski tjedan regija i gradova zajednički organiziraju Europski odbor regija (OR) i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO). Najveće je to događanje u Europi posvećeno regionalnom razvoju. Ove će se godine okupiti više od 9000 sudionika, uključujući znanstvenike, javne službenike, stručnjake i više od 600 lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih političara, te će raspravljati o raznim aspektima kohezijske politike na gotovo 400 radionica i rasprava, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju.

IMG 4847
Foto: K. Toplak

Glavna tema konferencije su predloženi višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. odnosno kako će se budući proračun EU odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku. U tom kontekstu regije i gradovi EU-a mogu imati ključnu ulogu u izgradnji snažne kohezijske politike za budućnost, naglašavajući postignuća te politike tijekom tekućeg programskog razdoblja. (vpz.hr)

IMG 4895
Foto: K. Toplak

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content