VRATILI SU SE Najezda smrdljivih martina: Evo kako ih se riješiti

Mali zeleni ovih su dana okupirali naša vrata, prozore, boravak, pa i uredske stolove. Nije riječ o Marsovcima, nego o “smrdljivim Martinima”, kukcima iz porodice stjenica, konkretno, štitastim stjenicama koje su s prvim svježim večerima i jutrom odlučile potražiti toplija mjesta.

Ovi mali kukci inače ne vole hladnoću i s prvim nižim temperaturama traže mjesto gdje će prezimiti, a kuće, stanovi, garaže, ljetne kuhinje i drugi zatvoreni prostori idealno su im sklonište. Inače traže suha, topla i mračna mjesta. U prirodi će potražiti svoj dom za zimu u grmovima i u drveću, gdje će hibernirati do proljeća.

Osim upornosti, specifični su i po tome što izlučuju tvari neugodnog mirisa, zbog čega su i dobile udomaćeno ime “smrdljivi Martin”. Na biljkama kojima se goste, a vole najviše mahunarke, rajčicu, grožđe i papriku, ostavljaju ljepljivi trag i smrdljive plodove iza sebe.   Još jedna zanimljivost vezana uz njih je da lako postanu otporni na kemijska sredstva kojima ih se pokušava otjerati, pa zato donosimo nekoliko prirodnih rješenja za ovu malu napast.

Ako baš nemate svoju osu, guštera ili pticu, koji su njihovi prirodni neprijatelji, možete ih otjerati ovim prirodnim sredstvima i metodama:

  1. Menta – ove male zelene stjenice ne vole miris mente. Iskoristite svježe listiće, natrgajte i stavite u posude u blizini ulaza u dom. Ako imate eterično ulje mente, u kombinaciji s vodom napravite domaći sprej i njime poprskajte sva mjesta koja bi “smrdljivim Martinima” mogla poslužiti za ulaz u dom.
  2. Češnjak – ne vole ovaj miris, pa ga nasjeckajte u posudu, kako bi ispustio aromu i postavite na strateškim mjestima po prostoriji.
  3. Kombinacija sapuna i vode – umjesto teškim kemikalijama, poprskajte ih jednostavnom kombinacijom sapuna i vode, koju ćete napraviti sami.
  4. Žuto znači super – iz nekog razloga, ovi kukci vole žutu boju, pa se možete poslužiti žutim papirom kojeg možete postaviti u dvorište ili na terasu, kao mamac.

Inače, u narodu postoji izrečica – “Kad smrdljivi Martin uđe u kuću – bit će novca!”. Zato, nemojte ga ubijati nego ga papirom iznesite van. Jer, nismo praznovjerni, što se novca tiče, no jedno je sigurno – stisnete li ga, sigurno će vam ostaviti svoj porepoznatljiv potpis – smrdljivi trag koji se teško skida. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content