NEMA NASTAVE U ponedjeljak na redu za štrajk i Virovitičko-podravska županija: Roditelji podijeljenog mišljenja

Nakon što su danas (petak) štrajkale škole u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, sindikati su objavili raspored za ponedjeljak, 14. listopada. Među pet županija koje će štrajkati je i Virovitičko-podravska. Škole s našeg područja tako će se pridružiti školama iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

To znači da prema rasporedu u ponedjeljak neće biti nastave u svim školama diljem Virovitičko-podravske županije koje podržavaju ovu akciju. Školama koje su do sada štrajkale, pridružit će se i COOR, dok će se u katoličkim školama nastava redovito održavati.

Iako u većini škola nastave neće biti, za djecu koja će doći u školu biti će organiziran primjeren oblik odgojno-obrazovnih aktivnosti.

– Na području Virovitičko-podravske županije zabilježen je dosta veliki odaziv članova Sindikata hrvatskih učitelja, čak 83 posto članova i veliki broj nečlanova uključilo se u ovaj štrajk čime sam jako zadovoljna – istaknula je Martina Tepeš, koordinatorica Sindikata hrvatskih učitelja za Virovitičko-podravsku županiju te pozivala sve da se priključe štrajku u ponedjeljak.

gimnazija radovi 15

RODITELJI PODIJELJENI

Roditelji diljem Hrvatske podijeljenoga su mišljenja. Neki smatraju da je štrajk potpuno neopravdan te da se njime zakida djeca koja zbog štrajka gube nastavne sate. Drugi potpuno podržavaju učitelje u njihovoj borbi te zajedno s njima žele da ostvare povećanje plaće. Nekolicina roditelja pak podržava učitelje no brinu se oko nadoknade izgubljenih sati.

– Pravo svakog učitelja je štrajkati, ja neću ulaziti u to. Razumijem učitelje u potpunosti, ali voljela bih i da oni razumiju nas roditelje koji smo zabrinuti zbog gradiva koje propuštaju. Iz dana u dan nastojim se držati rasporeda kojega ima sin, a sve kako bi uspjeli uskladiti školu, glazbenu školu, izvannastavne aktivnosti i slobodno vrijeme – rekla je Antonija M., majka dječaka koji ide u šesti razred te dodala kako je najviše muči nadoknada na koju će morati poslati sina ukoliko želi da nadoknadi izgubljeno znanje.

Dok se njezin sin Jan raduje tome što nema školu, mama Antonija zbraja izgubljene satove predmeta koji se poklapaju u četvrtak i ponedjeljak.

– Doći će test, a njemu će nedostajati sata gradiva, a ja mu nažalost to neću znati objasniti gradivo – rekla je mama Antonija.

ŠTO UČITELJI KAŽU

– U štrajku smo zbog toga što smo s godinama bili zanemarivani od strane svih Vlada i što sada konačno želimo ispraviti tu nepravdu. Svi mi imamo visoku stručnu spremu, a nismo plaćeni prema njoj u odnosu na druge zaposlenike u državnim ustanovama. Uvođenjem Kurikularne reforme učitelji se dodatno educiraju putem virtualnih učionica što zahtjeva rad u izvanastavno vrijeme, najčešće tokom noći. Te nove obaveze učitelji su prihvatili, stoga za takav napor očekujemo biti adekvatno plaćeni. Zadovoljni smo što većina roditelja učenika prihvaća našu odluku i razumije naš položaj – rekla je učiteljica Kristina H. iza koje je 35 godina radnog staža. Prema riječima učiteljice Kristine, za nadoknadu nastave neće biti problema, jer po cirkularnom štrajku učenici izostaju samo dva dana, a ta dva dana se mogu pronaći unutar školskog kalendara. (www.icv.hr, lmh)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content