Na sjednici Stalnog odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj krajem rujna ove godine usvojena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za svinje iz Republike Hrvatske, uvedena 2013. godine. Time je Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge – veliko priznanje za provedene veterinarske mjere.

Sljedeća latentna opasnost je Afrička svinjska kuga, a tim povodom Ministarstvo poljoprivrede uvelo je niz potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Hrvatsku. Stoga će se za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH. Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje, stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

O tome kako će se to odraziti na naše uzgajivače svinja htjeli smo doznati iz prve ruke pa smo posjetili predsjednicu Udruge uzgajivača svinja Virovitičko-podravske županije Mirjanu Bilović, koja se i sama na svom OPG-u bavi njihovim uzgojem.

CILJ BOLJE I KVALITETNIJE MESO

– Mjere koje donosi Ministarstvo poljoprivrede zasigurno će smanjiti broj uzgajivača svinja koji rade „na crno”, a u isto vrijeme i znatno povećati broj svinja te kvalitetu i zdravstvenu ispravnost mesa – rekla je Mirjana Bilović te objašnjava da javnost mora znati kako postoje tri skupine uzgajivača.

Prva, koja je i najzastupljenija, su uzgajivači koji se uglavnom ne pridržavaju osnovnih mjera sigurnosti – od držanja, klanja, distribucije. Oni, ističe Mirjana Bilović, nerijetko izbjegavaju i pregled životinja i nošenje mesa na analizu. Druga skupina su uzgajivači koji se uglavnom pridržavaju potrebnih mjera, ali nisu u potpunosti primijenili sve propisane mjere. Treća skupina su oni uzgajivači koji se strogo pridržavaju svih sigurnosnih i drugih propisa, redovno polaze edukacijske tečajeve i svake su godine sve kvalitetniji u bavljenju tim poslom.

PANORAMA svinje1bs Custom

STROGI PROPISI UZGOJA

Baviti se uzgojem svinja strogo je regulirano, pogotovo u zatvorenom prostoru, a samo neke od mjera navela nam je naša sugovornica: ograničen ulazak ljudi na gospodarstva, korištenje zaštitne odjeće, pravilno odlaganje uginulih životinja ili dijelova uginulih životinja, zabrana unošenja divljih svinja ili njihovih dijelova u objekt ili gospodarstvo, sprječavanje kontakta divljih i domaćih svinja postavljanjem zaštitnih ograda i poštivanje ostalih biosigurnosnih mjera.

Razlozi su to zbog kojih je ulaz u prostor za držanje svinja strogo zabranjen svima, osim djelatnicima OPG-a Bilović na njihovom imanju u Rezovcu – uz Franju i Mirjanu svinjama mogu pristupiti još sinovi Stjepan i Josip, koji s roditeljima vode imanje. Budući da je listopad i dolazi vrijeme tradicionalne svinjokolje, pitali smo ovu stručnjakinju o novim obvezama vezanima za svinjokolju u vlastitom gospodarstvu.

SAMO PREGLEDANE ŽIVOTINJE

– Klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja na gospodarstvu u skladu s uputom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Klinički pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt – upozorila je Mirjana Bilović.

Istaknula je, pokazujući uredno vođene poslovno gospodarstvene knjige, kako je u njenom gospodarstvu provjera redovni dio poslovanja. Rezultat takve, odgovorne proizvodnje, je zdravstveno ispravno i kvalitetno meso svinja koje već nekoliko godina u potpunosti otkupljuje poznata hrvatska tvrtka. Osim toga, Bilovići su i jedan od njihovih najpouzdanijih dobavljača.

– Ove zaštitne, odnosno preventivne mjere koje se primjenjuju u cijeloj EU nastale su upravo zbog pojačane svijesti samih potrošača mesa – napomenula je Mirjana Bilović.

– Vjerujem da ako se želimo nastaviti baviti ovim poslom nije preskupo napraviti ograđeni prostor za životinje, hraniti životinje po propisu, kontaktirati s veterinarskim službama i uredno prijavljivati radnje koje želimo učiniti te i dalje donositi meso na analizu – ističe M. Bilović koja kaže kako je optimističan podatak da je prošle godine broj uzgajivača svinja povećan u odnosu na 2017. godinu, a da taj trend i dalje raste kako u našoj županiji, tako i u Hrvatskoj.

PANORAMA svinje3bs Custom

– Većina članova naše Udruge, pa tako i mi sami, želimo proširiti naše resurse i povećati uzgoj, a sigurna sam i da će sve više potrošača težiti za kvalitetnim i zdravim mesom. Držim da je sve to nagovijest jedne nove priče koja će nam sačuvati zdravlje te omogućiti da i dalje uživamo u mesnim delicijama – zaključila je Mirjana Bilović, predsjednica Udruge uzgajivača svinja.

PRIORITET DOBROBIT POTROŠAČA

S obzirom na učestalu pojavu raznih oboljenja životinja, a samim tim i ugroze ljudi te zahvaljujući brojnim upozorenjima medija, svijest krajnjih korisnika, odnosno potrošača došla je do one razine da sve više ljudi dobro promišlja prije nego nabavi meso. Po novim propisima meso će se moći nabavljati samo od certificiranih uzgajivača i dobavljača i samim tim je priča o nabavljanju mesa od nepouzdanih uzgajivača došla do svog kraja.

STIGLA NAREDBA

Danas (petak) Veterinarska uprava uputila je svim Poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem svinja Naredbu o poštivanju EU propisa, odnosno shodnim zabranama. Iz Veterinarske ambulante Virovitica poručili su da se svi zainteresirani mogu javiti u ambulantu radi svih potrebnih informacija te eventualnog napredovanja u višu kategoriju gospodarstva za koju neće važiti zabrane. Shodno tome idući tjedan veterinarske službe imati će savjetovanje, a nakon toga, u studenom Udruga uzgajivača svinja VPŽ održati će i sastanak na tu temu s proizvođačima, veterinarskim službama, ali i predstavnicima lokalne samouprave.

(www.icv.hr, bs)